Друштво пријатеља Требиња обновило рад

ТРЕБИЊЕ │ Друштво пријатеља Требиња обновило је свој рад, а на вечерашњој скупштини за новог предсједника једногласно је изабран археолог Ђорђо Одавић.

Одавић је подсјетио да је ово друштво основано 2001. године, да је веома успјешно радило на афирмацији вриједности, потенцијала и љепота Требиња, али и да су се активности временом угасиле након смрти оснивача Душана Дука Секуловића.

Он је подсјетио да су својевремено, управо на залагање чланова друштва, поново „прорадили“ јавни сатови значајне културноисторијске вриједности – на зградама Центра за информисање и образовање и Музеја Херцеговине, да је градски парк добио нове клупе, а родне куће требињских великана, попут Мића Љубибратића, спомен плоче…

„И даље намјеравамо да радимо такве ствари, како би Требиње уздигли на оно мјесто које му и припада. Требиње је најрепрезентативнији град у БиХ када је у питању културна баштина. Невјероватно је шта у том смислу Требиње има и шта може свијету да представи“, истиче Одавић, додајући да Требиње мора бити шире препознатљиво по својим споменицима културе, као што је управо културна баштина Венецију, Дубровник или Котор учинила препознатљивим на карти свијета.

Он је рекао да градови много скромније културноисторијске баштине конкуришу на разне програме међународних фондова, због чега нема ниједан разлог да то и наш град не чини „кад има све референције испред осталих“.

Највише споменика културе у Босни и Херцеговини има Требиње. На званичној листи прелиминарних споменика културе Мостар има 51 такав локалитет, Сарајево 65, Бањалука 44, а Требиње чак 98“, истиче Одавић, додајући да ће улога Друштва пријатеља Требиња бити много шира од афирмације културне баштине и да ће обухватати све области друштвеног живота и рада.

Градоначелник Tребиња Лука Петровић рекао је да ће Градска управа пружити пуну подршку овом друштву, наводећи да од чланова, са великим искуством и већ потврђених у својим професијама, очекује да иницирају нове идеје и пројекте које ће Град финансијски помоћи да се реализују.

Идеју о обнови друштва презентовали су ми Ђорђе Одавић и Михајло Tешановић. Они желе да са осталим члановима раде на реализацији раније успостављених циљева. Сада су се стекли услови да и Град буде тај који ће им помоћи“, навео је Петровић.

Он је казао да му је веома драго што су се чланови друштва споразумијели како би његови органи радили у пуном капацитету, савјетовали локалну власт и својим идејама помогли да се ураде битни пројекти који до сада нису препознати као значајни за ову локалну заједницу.

„Примјеном њиховим идеја и савјета сигурно је да ће Tребиње имати значајнију позицију у овом региону“, поручио је Петровић, додајући да ће друштво бити отворено за све које својим знањем и искуством желе да помогну свом граду.

Р.С.