Држављани БиХ и Чечени најбројнији међу џихадистима у Аустрији

080391

БЕЧ │ Министарство унутрашњих послова Аустрије означило је 287 особа у тој земљи потенцијалним џихадистима и ставило их под стални надзор, а најбројнији међу њима су Чечени и држављани БиХ, пише данашњи „Глас Српске“.

У извјештају, који је на захтјев Слободарске партије, министар унутрашњих послова Волфганг Соботка доставио парламенту наведено је да је 287 грађана Аустрије и симпатизера „Исламске државе“ планирало да отпутује у ратне зоне у Сирији и Ираку да би се прикључили џихадистима.

У извјештају је наведено да су 44 особе из Аустрије погинуле у борбама у Сирији, да се са ратишта вратило 87 џихадиста, док их је 50 спријечено на граници да оду у Сирију.

„Џихадисти из БиХ су стигли међу избјеглицама које су деведесетих година прошлог вијека напустиле БиХ и добиле азил у Аустрији“, наведено је у извјештају.

Готово сваки други бивши терориста или симпатизер „Исламске државе“ дошао је у Аустрију као избјеглица и мјесечно је добијао 840 евра државне помоћи.

„Како је могуће да смо ми финансирали ове веома опасне особе само због њиховог статуса азиланта? Захтијевамо хитну депортацију тих особа“, рекао је предсједник Слободарске партије Хајнц Кристијан Штрахе.

Агенције