Државни врх Србије данас са лидерима из Републике Српске

765-430-bc100afce5da245f4a26932c11419a69

 

БЕОГРАД │ Предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић састаће се данас у Београду са предсједником и премијером Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем и предсједником СДС-а Младеном Босићем.

Састанак поводом дешавања у Републици Српској биће одржан у згради Генералног секретаријата предсједника Србије на Андрићевом венцу са почетком у 14.30 часова, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Из прес службе предсједника Србије није саопштено да ли ће се и када учесници састанка обратити медијима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на данашњем састанку у Београду бити разговарано о Анексу десет Дејтонског мировног споразума, којим је предвиђено увођење високог представника, и његовој обавези да и Србији, као земљи потписници, доставља извјештај о раду, што се до сада никада није десило.

Он је истакао да је и то вид кршења акта којим је основан ОХР, те да очекује детаљнију анализу рада и понашања високог представника.

„На састанку ћемо на одговоран начин оцијенити цјелокупну ситуацију у вези са примјеном Дејтонског споразума, са аспекта Републике Српске и Србије“, додао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић потврдио је за БН ТВ да ће учествовати на данашњем састанку лидера из Републике Српске са предсједником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем у Београду.

И лидер СДС-а и предсједавајући Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић потврдио је да ће присуствовати данашњем састанку у Београду. Босић је рекао за БН ТВ да нема никаквих информација о томе шта је циљ састанка у Београду.

„Очекујем да чујем шта је став Србије по питању референдума о Дану Републике Српске. Ми смо своје ставове већ давно дефинисали и они нису до сада мијењани. Да ли Србија тражи промјену става у вези референдума, очекујем да чујем на састанку“, рекао је Босић.

А шта ће политички лидери из Републике Српске данас чути од највиших званичника Србије – велика је непознаница. Интересантно је, међутим, да ће премијер Србије данас, одмах након састанка са лидерима из Српске, разговарати и са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем. Из Владе Србије саопштено је само то да ће Вучић и Човић разговарати о сарадњи и стабилности у региону.

Државни врх Србије одржао је у уторак консултације поводом позива Савјета за спровођење мира БиХ /ПИК/ Српској да одустане од референдума о Дану Републике.

На двочасовном састанку, којем су осим Николића и Вучића, присуствовали министри спољних послова Ивица Дачић, унутрашњих послова Небојша Стефановића и Нела Кубуровић правде Србије, усаглашено је да буде одржан састанак са српским лидерима из БиХ и Српске на којем ће бити размотрена актуелна ситуација и евентуално даљи кораци.

Дачић је рекао новинарима да је на састанку детаљно анализирана ситуација која се односи на безбједност и регионалну стабилност.

Амбасадори Управног одбора ПИК, уз издвојено мишљење Русије, позвали су у уторак власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.

БН телевизија