Душан Васиљевић, власник АД Попово поље, први станар Београда на води

Душан Васиљевић, бизнисмен поријеклом из околине Требиња, реномирани свјетски произвођач воћа који има своје насаде у Аргентини, Чилеу, Јужноафричкој Републици, Намибији и Грчкој, подигао је из пепела требињско предузеће “Попово поље”, са којим успјешно осваја европско тржиште.

Васиљевић је 2010. купио ову фирму, а познат је у ширим круговима и као човјек који је из исељеништва вратио десеторо своје дјеце и једанаесторо унучади на простор Србије и Републике Српске. Сада је поново доспио у центар пажње српске јавности као први станар Београда на води.

Како преноси београдски Блиц, прва се у стан у згради Београда на води уселила породица српског поријекла са Новог Зеланда, којој је председник Србије Александар Вучић обећао и шампањац. Ради се о Вери и Душану Васиљевићу, који су се годинама бавили пољопривредом и држали фарме у Африци и Јужној Америци. Ипак, како су рекли, стан су купили за своју дјецу.

Вера и Душан Васиљевић посједују сто хиљада хектара земље и највећи су произвођачи стоног грожђа јужно од Сахаре. Власник је компаније “Аусенкехр фармс”, светски познатог произвођача чувеног намибијског вина.

Душан Васиљевић (79) и његова госпођа Вера, иако живе и раде у Јужној Африци и Намибији, су сву своју децу, како сазнајемо, њих десеторо, поженили и поудавали у Србији и за Србе.

– Нисмо случајно троје деце довели у Београд на школовање, желимо да они остану у нашем завичају. Мој отац је из Зрењанина, а мајка Шапчанка, а то значи да треба да им створимо економску базу која ће их мотивисати да заволе домовину родитеља. Занима нас највише пољопривреда и у том смеру ћемо, посредством Друштва српских домаћина, сарађивати са партнерима у Србији – објаснио је једном приликом Душан Васиљевић свој повратак Србији.

Душана је прије осам година одликовао Свети архијерејски Синод Српске православне цркве за допринос развоју Херцеговине орденом Светог Саве првог реда. Он потиче из свештеничке породице, родом је из околине Требиња, а његове претке је, такође, награђивала црква.

Двије године касније Душан и Вера су награђени од стране Фондације Карић за домете у економији и привреди због вансеријског успеха у Намбији.

“Дошао сам у Херцеговину да уложим у пољопривреду. Она има много могућности, а ми често заборавимо да овдје постоје одлична инфраструктура и клима”, објаснио је једном приликом Васиљевић своје пословне подухвате на југу Српске.

БЛИЦ