Два мјесеца годишње раде за цигарете

pusaci cigarete

БАЊА ЛУКА I Кутија просјечних цигарета кошта око четири марке, што значи да пушач, који дневно испуши једну паклу никотинских штапића, за 365 дана у пепео претвори близу 1.500 марака, што је једнако суми коју добар дио радника једва заради за два мјесеца.

Финансијски разлог недвосмислено показује да је ријеч о пороку којег се треба ријешити што је прије могуће, а кад томе додамо и остале, прије свега здравствене, испостави се да сви аргументи вјечитих пушача падају у воду.

Али, искуства показују да ударци по џепу имају најјачи утицај, што и не чуди, ако се узме да два конзумента никотинског дима у једном домаћинству годишње на ружну навику спискају око 3.000 марака, за колико, реално, могу себи да купе по одличан нови лаптоп и мобилни телефон.

Мало ли је?

„Поред свег напора здравствених професионалаца, који указују да дуготрајна употреба цигарета врло озбиљно оштећује здравље, у данашњем времену је, ипак, економски мотив најпресуднији за престанак пушења“, истиче Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана Српске.

Јер, како је додао, ако је у кући један или два пушача, ријеч је о позамашној своти која изгори у диму, што нема никакве користи, већ доноси само штету. И из Свјетске здравствене организације су, наводи Марковић, запазили да се у цијелом свијету највећи успјех, у смислу смањења броја пушача, биљежи при поскупљењу цигарета.

Кад је о штетности по здравље ријеч, то је опет посебна прича. „Сагоријевањем једне цигарете долази до стварања око 4.500 хемијских спојева који су штетни по људско здравље, а од тога их је 40, па чак и до 60 изразито канцерогено и уништава сваку ћелију људског организма“, упозорио је Марковић.

Умногоме његове ставове дијели и Аида Рамић-Чатак, координатор за контролу дувана Завода за јавно здравство ФБиХ, која такође сматра да је, уз здравствени, економски фактор довољно добар разлог да пушачи размишљају о посљедњој цигарети. „Здравствени моменат требало би да буде на првом мјесту, с обзиром на растући тренд болести срца и крвних судова, те рака, а који су стално водећи узроци оболијевања и смртности.

Ту је и економски моменат, попут просјечне плаће, до стопе незапослености и слично“, нагласила је Рамић-Чатакова.

Посебно је битно нагласити, истиче, то што људи не знају праве посљедице које трпе пасивни пушачи, а који, упозорава, имају исти ризик за сва обољења која добија пушач због своје болести овисности.

Дакле, разлога за остављање пушења је сасвим довољно, а овђе свакако важи изрека: „што можеш данас, не остављај за сутра“.

Јер, како су „Независне“ већ писале, лоша вијест је и то што држава, у циљу прихватања стратегија Европске уније у вези са дуваном и дуванским производима, у наредним годинама намјерава да и даље постепено подиже акцизу на те производе, а самим тим и цијену цигарета.

Зашто треба одмах бацити цигарете:
Сачуваћете здравље
Продужићете живот
Естетски разлози
Уштеђећете новац
Смањићете загађење природе
Нећете тровати и друге људе.
Независне новине