Двије Кореје коначно сједају за преговарачки сто

Сјеверна Кореја је прихватила дијалог са Јужном Корејом на високом нивоу о предстојећим Зимским олимпијским играма (ЗОИ), саопштили су јужнокорејски званичници.

Како наводи агенција АП, то ће бити први састанак након више од двије године и знак смањења анимозитета између двије државе.

Одлука Пјонгјанга саопштена је неколико сати пошто су Сједињене Америчке Државе пристале да одложе заједничке војне вјежбе са Јужном Корејом.

„Сјеверна Кореја је данас послала допис у којем се наводи да прихвата предлог Сеула да се разговори одрже 9. јануара“, речено је јужнокорејском министарству за уједињење.

Састанак би требало да се одржи у пограничном граду Панмунџому.

Сјеверна Кореја потврдила је да је прихватила понуду Јужне Кореје да се делегације две државе састану у тзв. „селу примирја“. како би разговарале о сарадњи на Олимпијским играма и унаприједили односе.

Портпарол Министарства навео је да очекује да ће током састанка двије Кореје саопштити једна другој ко ће предводити делегације, као и да ће разговарати о другим проблемима.

Посљедњи пут двије Кореје су се састале у децембру 2015. године.

Упркос тензијама због нуклеарног и балистичког програма Пјонгјанга и упозорењима Ким Џонг-уна да би „затегнута ситуација“ могла да утиче на Зимске олимпијске игре, сјевернокорејски лидер је у новогодишњој поруци је рекао да би ускоро могло да дође до састанка делегација двије земље.

Јужна Кореја је домаћин ЗОИ од 9. до 15. фебруара, док Параолимпијске игре почињу 9. марта.

Русија поздравља спремност на дијалог

Русија поздравља спремност Пјонгјанга и Сеула за наставак дијалога, изјавио је извор уз руског Министарства спољних послова.

Новинска агенција РИА је пренијела да се Москва нада да ће „овакав позитиван тренд бити поткријепљен конкретним споразумима, са циљем проналаска рјешења за ситуацију на Корејском полуострву“.

Агенције