Двоје Срба у Либији киднаповано грешком: Отмичари помјешали Украјину и Србију

066156

БЕОГРАД I Службеници српске амбасаде у Либији Слађана Станковић и Јовица Јањић отети су грешком – незванично сазнају „Новости“.

Паравојна формација из Сабрате која је киднаповала ово двоје оптужила је Србију да је прије извјесног времена ухапсила њихове чланове у нашој земљи. У замјену за пуштање, траже њихово ослобађање. Ту, међутим, настаје заплет. У међувремену се сазнало да су ови Либијци, чије ослобађање траже киднапери, ухапшени – у Украјини!

Преговори са отмичарима непрекидно трају, јер наша земља улаже максималне напоре да, преко власти у Сабрати, увјери киднапере да њихови људи нису заточени у Србији.

У преговоре, према нашим незваничним сазнањима, сваког часа треба да се укључе и друге обавјештајне службе које ђелују у Либији. Очекује се и помоћ од Русије и Украјине, како би истина избила на виђело.

„Наши оперативци и секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић су на лицу места и разговарају са Већем безбедности у Сабрати, али и с либијским властима“, каже извор „Новости“.

„Либијски званичници су пак, преко неких људи, у контакту са киднаперима. Отмичари траже од Србије да пустимо њихове саборце и рођаке у замену за ово двоје. Ти Либијци су, међутим, у украјинском затвору. Србији су сада везане руке. Јер немамо везе са целом ситуацијом, а због тога су киднаповани наши грађани.

Из тог разлога су на пут и кренули српски обавештајци и секретар МСП. Отмичари нису поверовали уверавањима нашег амбасадора Оливера Потежице да Либијци које траже нису код нас.

„Група која је отела Слађану и Јовицу сада покушава да, преко Србије, од Украјине издејствује пуштање земљака“, наводи саговорник Новости.

„Ситуација је врло компликована. Много је људи укључено у ослобађање наших људи и надамо се најбољем. Знамо да су они живи и да их не малтретирају. То је, засад, најбитније“, наводи овај извор.

Српски безбједњаци и Одаловић обишли су јуче и мјесто киднаповања Слађане Станковић и Јовице Степића прије шест дана на излазу из града Сабрата. олона са три возила, у којој је био амбасадор са породицом, кренула је из Триполија за Тунис.

Нападачи су својим возилом препречили пут колони, а потом из једног аутомобила извукли Слађану Станковић и Јовицу Степића.

Амбасадор Потежица је одмах обавјестио Вијеће безбједности у Сабрати, као и либијску владу.
Kренула је потјера за отмичарима. Убрзо је откривено да службенике наше амбасаде држе заточене у једној кући на ободу овог града на Средоземном мору.

Све вријеме је у преговоре око пуштања укључен и вођа једног либијског племена у Сабрати, градоначелник и командант безбедности овог града.

О отмици је одмах обавјештено Министарство иностраних послова у Триполију, као и шеф државне безбједности паралелне владе у либијској престоници.

Премијер паралелне владе у овој земљи обећао је помоћ око пуштања наших грађана на слободу.

Породице још без вијести

Породице Слађане Станковић и Јовице Степића још чекају вијести о својим најмилијима. Александар Станковић, супруг отете Слађане, кратко је рекао да нема нових вијести.

„Нико нас не зове да нам бар каже било какву информацију“, рекли су нам Јовичина ћерка Оливера и браћа Веља и Драган.

Са стрепњом гледамо телевизију и читамо новине. Молимо се Богу само да су обоје живи и да нам се врате. Kолико страхујемо за нашег Јовицу, толико бринемо и о Слађани.
НН, ВН