Дворац из бајке окружен мрачним тајнама

092351

Замак Мек Дермот је дом раскошних вртова и подземних тунела, и све то у средишту бујног зеленила на малом језерском острву у округу Роскомон у Ирској.

Смјештен на осртву које се некада називало Стијена, дворац се први пут помиње у аналима Лох Цеа (језеро у ком се острво налази). У овим аналима су иначе описивани сви догађаји из региона од 1014. до 1590. године, па је тако описана и страховита муња која је изазвала пожар на острву и сравнила замак са земљом.

Тада се област око језера и острва називала Мојлург и била је дом клана Мек Дермот.

До 17. вијека, земља је прешла у руке краља и подручје бива преименовано у Рокингем, кад је изграђен нов замак на мјесту старог који је уништио пожар.

Дворац је породица користила као љетњиковац за одмор, а током Другог свјетског рата постао је жртва још једног пожара.

Језеро око острва, које се зове Лох Ки, такође крије мрачну историју.

Једна легенда сматра како је језеро добило име по митском друиду тзв. Це (изговара се Кај) који је познат и као „друид сребрне руке“ и краљ митских људи који су први населили Ирску.

Ако је вјеровати древној причи, Кај се удавио када је вода избила из земље и након тога се створило језеро.

Данас међутим ово мјесто не изгледа нимало застрашујуће као прича о настрадалом друиду и страшним пожарима који су бјеснели оствцетом.

Лох Ки језеро и шума око њега крије богате вртове, величанствено дрвеће и стазе за шетање, а као парк је отворен 1972. године. Поред острва на коме се налазе остаци замка Мек Дермот, постоји још 30 других острваца.

Парк је временом постао једна од најбоље посјећених туристичких атракција у овом дијелу Ирске.

Агенције