ЕК: Србија једина спремна за мигранте

migranti

БРИСЕЛ │ Европска комисија позвала регион да се више позабави избјеглицама и оцијенила да је само један пункт за регистровање миграната у потпуности оперативан а, како се сазнаје, ријеч је о Србији

Само један „хотспот“, односно специјалистички пункт за регистровање миграната и узимање отисака прстију, у потпуности је оперативан, констатовала је у најновијем извјештају Европска комисија. Како „Новости“ сазнају, ријеч је о Србији.

Функционисање свих осталих „ометено је мањкавостима у особљу и инфраструктури,“ наводи се у овом извјештају. ЕК је позвала земље дуж балканске избјегличке руте да учине више у пружању уточишта онима који бјеже од сукоба или сиромаштва и да „хитно убрзају обезбеђивање пријемних капацитета“. Она наводи да је тренутно расположиво или у припреми само половина од 50.000 мјеста, колико су лидери балканских земаља обећали прошле године.

Такође је затражила да хитно у Италији и Грчкој прораде контролни гранични пунктови и да Грчка у року од три мјесеца поврати надзор над својим границама и спријечи неконтролисани пролазак масе имиграната ка сјеверу Европе. Грчка би морала да прихвати и да се преко њене територије враћају кући стотине хиљада имиграната којима је одбијен азил.
Н.Н/Вечерење новости