Ексхумација тијела Срба у кругу Суда БиХ

765-430-6e2b5a9217b1be5379612180bd508c87

САРАЈЕВО │ У ратном логору „Виктор Бубањ“, сада сједишту Суда и Тужилаштва БиХ, данас је почела ексхумација посмртних остатака Срба из Сарајева. Претпоставља се да је у комплексу највише правосудне институције у БиХ сахрањено више посмртних остатака српских цивила, који су током рата заробљени, мучени и убијени.

Кроз некадашњу касарну ЈНА-а „Виктор Бубањ“, која је у рату претворена у логор за Србе из Сарајева, прошло је на хиљаде српских цивила. Стотине људи изгубило је живот и њихова тијела пронађена су у масовним гробницама широм Сарајева.

Ипак, 18 тијела никада није пронађено. Сумња се да су сахрањени у кругу ратног логора, данас сједишту Суда и Тужилаштва БиХ.

„Ископавање је започето на основу сумњи извођача грађевинских радова. Приликом копања темеља за градњу објекта, пронађено је нешто што асоцира на људске посмртне остатке и остатке ођеће која је ту закопана“, каже члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

Милан Мандић, предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије, тврди да у комплексу Суда и Тужилаштва БиХ постоје бетонске катакомбе.

„Према информацијама које имам, у току рата логораши су извлачили земљу испод темеља објеката. Ту сигурно има сахрањених логораша. То ми је потврдио логораш који је ту био, али и човјек који живи у насељу преко пута и који је све гледао“, тврди Мандић и додаје да посмртних остатака сигурно има, али је питање да ли су скелети након „Дејтона“ пребачени на друге локације.

Осим на овој локацији, планирана је ексхумација на још двије микро-локације у кругу Суда и Тужилаштва БиХ. Тај податак говори о апсурдности правосудног система у БиХ. Судије у тужиоци доносе пресуде у предметима ратних злочина при чему су најчешће осумњичени и осуђивани Срби.

„Овђе је био мој брат, који је осуђен на двије смртне казне. У овом логору је била и моја мајка, неписмена старица коју је Ибро Балић осудио на двије године затвора због, како је навео у пресуди, снајперисања по Сарајеву“, каже Милан Мандић и додаје да му је због тога веома тешко да долази у Тужилаштво и Суд БиХ.

Мандић у Тужилаштво БиХ долази готово свакодневно, тражећи информације о хиљадама несталих Срба из Сарајева, међу којима је и његов отац чије посмртне остатке није нашао ни 20 година након рата. Однедавно се против Мандића води и процес пред Судом БиХ, а „Мајке Сребренице“ су га оптужиле да шири националну и вјерску нетрпељивост.

БН телевизија