Еминентни научни радници региона на скупу о ослобођењу Требиња

ТРЕБИЊЕ │ Градоначелник Требиња Лука Петровић отворио је данас научни скуп „Ослобођење Требиња у Првом свјетском рату“, на којем учествују еминентни историчари и научни радници из региона.

На скупу, којим је у Требињу почело обиљежавање стогодишњице од уласка српске војске у наш град, градоначелник се захвалио свим људима који су 13. новембар именовали као Дан ослобођења Требиња.

 „Ово је датум који нас све може скупити на једно мјесто, око њега нема спорења. Сви наши преци су дали велики допринос за ослобођење нашег града и наше Херцеговине. Овај рат треба да буде запамћен као рат побједника, да смо ми побјединици. Смисао овог скупа треба да да ријеч – побједници и да је сто година од нас као побједника у Првом свјетском рату“, каже градоначелник Петровић подсјећајући да су најпаметније, најмудрије главе биле и овдје на вјешалима 1914. године, да су многи важни људи погинули, али да је требало наставити живот и формирати заједницу и државу.

„И у томе су несебично допринијеле многе наше генерације иза нас и то је нама опомена да и ми морамо имати трајну опомену на погинуле борце из претходног рата и наравно Републику Српску и ову химну коју смо данас чули. Оно што је најважније је да Град Требиње посебно велича овај датум и поводом стогодишњице жељели смо да направимо научни скуп, да поменемо све важне догађаје у нашем крају, да све школе запамте да смо сто година од ослобођења нашег града обиљежили научним скупом и наравно да се направи један споменар, који ће описати све оно што данас буде речено“, казао је први човјек Требиња.

Градоначелник Требиња је казао да се нису заборавили наши стари који су нам оставили државу и у том смислу посебно поменуо Клобук као значајно ратиште у Првом свјетском рату, гдје само шест година након завршетака рата краљ Алескандар направио капелу.

Град Требиње је капелу ове године обновио и у њој је одржано опијело и помен на погинуле борце.

Предсједник скупштине Града Требиња Драгослав Бањак каже да званично обиљежавање стогодишњице ослобађања Требиња је почело управо научним скупом.

„На овом скупу учествује 11 универзитетских професора, научних сарадника универзитета и осталих стручњака из области савремене историје. Биће обрађене различите теме које су везане конкретно за војне операције које су се водиле на овом простору, биће анализирана политичка ситуација у том времену у свијету и у Европи која је и допринијела да се формира једна онаква држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, али и говор о високој цијени коју је српско становништво платило у Првом свјетском рату да би извојевало слободу. Наравно биће и разговора и о културним и економским аспектима који су дио сваке савремене историје“, каже Бањак.

Према ријечима Драге Мастиловића, декана Филозовског факултета у Сарајеву, ово данашње окупљање је од изузетног значаја јер је повод један значајан датум, датум ослобођења Херцеговине и Требиња у Првом свјетском рату.

„Данас се овдје одржава научни скуп историчара на тему ‘Ослобођење Требиња у Првом свјетском рату ‘ и у том смислу заиста треба изразити захвалност Градској управи и градоначелнику као и предсједнику Скупштине који су на веома високом нивоу организовали овај научни скуп и поред тога што у новембру у цијелој држави постоји велики број научних скупова. Ништа није логичније и природније од тога да се српски историчари окупе овдје у земљи која је српској историографији дала таква научна имена као што су Васиљ Поповић, Владимир Ћоровић, Милорад Екмечић, Саво Скоко, Радован Самарџић и бројни други“, објашњава професор Мастиловић.

Херцеговина је дала значајан допринос побједи српске војске а највише кроз добровољачки покрет, на хиљаде херцеговаца било је укључено у црногорску и српску војску а стизали су чак и до Крфа, Острва Вида, Марсеја и стизали су да са својом војском ослобађају Херцеговину – напоменуо је Мастиловић.

Музеју Херцеговине вечерас у 18 часова у биће отворена изложба „Херцеговина у првој Југославији 1918-1941.“, аутора Зорана Мијановића, вишег кустоса историчара.

Кроз 50 паноа са старим фотографијама, документима и пратећим текстовима, али и сачуване часописе и предмете из тог периода – изложба ће посјетиоцима приближити ово раздобље наше новије историје, улогу Требиња и Херцеговине у тадашњој Југославији, као и политичке, управне, привредне, просвјетне, културне и здравствене прилике тога времена.

Од 19 часова у саборном храму Светог Преображења Господњег биће одржан коцерт хора „Јединство“ из Бањалуке, под диригентском палицом Немање Савића.

Свечана сједница Скупштине града биће одржана сутра, на Дан ослобођења Требиња, са почетком у 11 часова.

На сједници ће бити уручено и признање Почасни грађанин Требиња, које је одлуком Скупштине града додијељено предсједнику Србије Александру Вучићу.

Програм обиљежавања завршава се сутра вече свечаном академијом у требињском Културном центру под називом „Станите галије царске“.

С.П.