ЕРС и Влада Српске неће дозволити упитност рада РиТЕ „Гацко“

Електропривреда Републике Српске и Влада Републике Српске неће дозволити да производња електричне енергије у Руднику и Термоелектрани „Гацко“ буде упитна, саопштено је данас из ЕРС–а.

У саопштењу се наводи да је тачно да је дошло до застоја у процедурама, али да ово није први пут да РиТЕ „Гацко“ има проблема са снабдијевањем угљем, уз оцјену да прича о престанку рада РиТЕ „Гацко“ није реална.

„Матично предузеће и Влада Републике Српске не могу да утичу на процедуре и када је провођење јавних набавки у питању надлежност има искључиво РиТЕ `Гацко`“, наводи се у саопштењу ЕРС-а.

У ЕРС-у кажу да ће заједно са Управом РиТЕ „Гацко“ наставити да обезбјеђују довољне количине сировине потребне за производњу електричне енергије и сигурно снабдијевање за грађане Српске и за извоз.

Предузеће РиТЕ „Гацко“ покренуло је пред Судом БиХ управни спор против Канцеларије за разматрање жалби БиХ због „незаконито проведеног поступка“ по жалбама фирме Нискоградња „Марјановић“ ДОО Приједор, чиме је рад овог енергетског предузећа доведен у питање, речено је раније Срни у информативној служби РиТЕ „Гацко“.

Како би се обезбиједио угаљ за несметан рад Термоелектране „Гацко“ радове откривке је требало извршити најкасније до новембра ове године, што је онемогућила Канцеларија незаконитим рјешењима да се проведе поступак јавне набавке.

Срна