ЕУ поручила лидерима Западног Балкана: Доста играња ватром

САРАЈЕВО │ Европска унија поручила је данас лидерима Западног Балкана да „престану да се играју ватром“ и оставе по страни своје политичке кавге како би искористили обновљену забринутост европског блока за регион, преноси Ројтерс.

Европски комесар Јоханес Хан говорио је на самиту шест балканских земаља које желе да се придруже ЕУ, али су забринуте због отпора неких држава чланица због пријема било којих бивших комунистичких држава из источне Европе.

Идеја чланства у ЕУ годинама је покретачка сила реформи на Балкану, након 10-годишњег периода ратова и нереда 1990-их година.

Након одлуке Британије да напусти европски блок, дошло је до пораста десничарског популизма и развоја дебате о будућности ЕУ, а проширење блока стављено је на посљедње мјесто, напомиње британска агенција.

Аналитичари и дипломате кажу да је то ослабило моћ ЕУ на Балкану, углавном сиромашном региону гдје су присутне међуетничке тензије, корупција и забрињавајући помак према ауторитаризму, наводи Ројтерс.

Запад каже да Русија користи овакву ситуацију у своју корист, стварајући савезе и погоршавајући напетости.

Након прошлонедјељног самита ЕУ, на коме је тај блок поновио да је посвећен „европској перспективи“ Балкана, Хан се у Сарајеву састао са премијерима Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Косова.

Хан је наизглед алудирао на Русију када је рекао да постоји „ниво утицаја са истока без преседана“ и изјавио да је политика предсједника САД према Балкану и даље нејасна.

Самит, који су организовале БиХ и ЕУ, бавио се економском сарадњом и инфраструктурним пројектима у региону.

Одржан је упркос политичкој кризи у Македонији, опозициониом бојкоту парламента у Црној Гори, љутитих изјава између Србије и Косова и пријетње распарчавања у БиХ, примјећује Ројтерс.

Британска агенција указује да се разговарало и о могућем формирању регионалног тржишта у које је укључено 20 милиона људи.

Тањуг