Ево шта ће да поскупи од Нове године

korpa kupovina market

БАЊА ЛУКА I Уласком у наредну годину грађани ће се суочити са поскупљењима многих производа, што ће додатно оптеретити њихове кућне буџете.

Наиме, од почетка 2017. извесно је поскупљење цигарета и дувана, а по свему судећи биће повећане и акцизе на гориво, те алкохолна пића. Тако ће паклица цигарета бити скупља до 35 фенинга, док ће акциза на дуван са 89,2 бити повећана на 96,8 КМ по килограму.

У случају повећања акцизе за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга по литру, цене горива могле би премашити и две КМ, што ће привреднике и грађане на годишњем нивоу у просеку коштати додатних пола милијарде КМ.

Ни цена кафе неће мировати, с обзиром на њен раст на светском тржишту током протеклих месеци.

Ако се настави раст цена пшенице и брашна у Србији и Мађарској, млинари поручују да би и у РС ускоро могле да поскупе и ове робе.

„У протеклих 15 дана брашно је поскупело за 20, а пшеница за 15 евра по тони. Ако њихове цене и даље буду расле, поскупеће и брашно код нас, с обзиром на то да смо присиљени да увозимо пшеницу“, каже председник Удружења млинара РС Зоран Кос.

И угоститељи тврде да неће имати пуно избора, ако поскупе, брашно, кафа и алкохолна пића.

„То значи да од следеће године можемо да очекујемо скок цена јела од теста у ресторанима, али и кафе и жестоких пића у угоститељским објектима. То, једноставно, иде ланчано. У случају поскупљења поменутих роба, око 80 одсто угоститеља ће кориговати цене навише“, истиче председник Удружења угоститеља Жељко Татић.

У удружењима потрошача истичу да за већину грађана свако поскупљење представља ново финансијско оптерећење.

„Њихов стандард је ионако лош, тако да га било каква поскупљења додатно срозавају. Наиме, наше плате и пензије су, у односу на трошкове живота, у самом дну примања у региону. С обзиром на њихова примања, грађани у све већој мери купују јефтине производе, док оне мало квалитетније и скупље заобилазе у широком луку“, поручују из Удружења потрошача у Српској.

Подсетимо, у РС се скоро трећина запослених суочава са нередовном исплатом плата и још нередовнијом уплатом доприноса. Званичне статистике показују да од укупног броја оних који су запослени, чак 28.000 ради за минималних 370 КМ и мање од тога, док минималну пензију од 252 КМ прима скоро 64.000 пензионера. С друге стране, само трошкови прехране за једну четворочлану породицу у РС коштају чак 690 КМ.

У Асоцијацији самосталних трговачких радњи Бањалука кажу да је од основних прехрамбених намирница у последње време највише поскупео шећер.

„У протекла три месеца цена овог производа скочила је за око 30 одсто, тако да килограм тренутно кошта око 1,65 КМ. Кад је реч о евентуелном поскупљењу осталих намирница у малопродаји, то ће зависити од одлука произвођача и велепродаја“, каже председник ове асоцијације Богдан Марјановић.

ЕуроБлиц