Европа губи своје хришћанске корјене

375304_1
АСУНСИОН │ Патријарх московски и целе Русије Кирил упозорио је Европу на могућност губитка њених хришћанских корена.

Патријарх је на састанку са председником Парагваја Хорасијем Картезом у Асунсиону рекао да су се он и поглавар Римокатоличке цркве сагласили да је Европа у опасности да изгуби своје хришћанске корене и заложио се за враћање хришћанским вредностима.

Говорећи о свом састанку са папом Фрањом он је рекао да су разговарали о томе да су хришћанске вредности маргинализоване у животима људи у неколико земаља.

„Европа не сме да изгуби своје хришћанске корене“, рекао је патријарх Кирил.

Руски патријарх је истакао да је „дехришћанизација“ опасан феномен у Европи који прети да јој „нанесе бол и у духовном и културолошком смислу“.

„Европско друштво ће без хришћана бити потпуно другачије место“, рекао је он, преноси „Спутњик“.

Кирил је рекао да одговор на тероризам у Сирији, Ираку, земљама Блиског истока и остатку света треба да буде отворен и координисан.

„Разговарали смо са папом Фрањом о тешким питањима у свету, трагедији која се догађа пред нашим очима на Блиском истоку, првенствено у Сирији и Ираку. Више се не може ћутати, сви морамо да говоримо заједнички“, рекао је патријарх током посјете Парагвају.

Руски патријарх је истакао да терористи не ограничавају своје активности само на Сирију и Ирак, подсетишви да су они дигли у ваздух руски авион и убили 240 људи и извршили крваве нападе у Паризу.

„То је заједнички проблем целог човечанства и зато одговор мора да буде координисан, кохерентан и заједнички. Сирија и све што се догађа око Сирије не треба да буде мјесто потенцијалног сукоба између Запада и Истока. Све стране које желе да поразе тероризам треба да делују заједно и у координацији“, истакао је патријарх Кирил.

Патријарх је у посети земљама Латинске Америке, а након Парагваја одлази у Бразил.

Састанак патријарха Кирила и папе Фрања 12. фебруара у Хавани први је сусрет поглавара две цркве од пођеле хришћанства на источни и западни огранак 1054. године.

Мондо