Европа је расистичко друштво, не жели Србе

The US american social critic Noam Chomsky delivers a speech in the Center for Art and Media in Karlsruhe, Germany, 30 May 2014. Photo: Uli Deck/dpa, Image: 195038701, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Погодба „Космет за Европу“ није добра јер Европска унија није одушевљена идејом да јој приступе Срби, каже Ноам Чомски.
„Приступање Србије ЕУ је у овом тренутку прилично дубиозан потез. Чак и под условом да ће вас Европа прихватити, што ни у ком случају није извесно. Знате, Европа је веома расистички настројена према идеји да у Унију уђу Срби, тако да то неће бити тако једноставно“, каже Чомски.
Чак и када би била, наводи Чомски, то не би био исправан потез, јер ЕУ тренутно срља у самоубилачком правцу, посебно због своје економске политике, која урушава сиромашније чланице.
„У поређењу с њом, америчка финансијска политика изгледа веома прогресивна. Сама идеја да наметнете мере штедње државама представља економску катастрофу, и сада видимо шта се догађа. Сваки нормалан економиста то види, а чак и Међународни монетарни фонд то види“, каже Чомски.
Ноам Чомски, најважнији политички мислилац наводи да није изненађен преговорима Београда и Приштине, и да разуме притиске под којима се налази Србија.

По њему, било је само питање дана када ће Београд попустити.

Он упозорава да је Европа суштински расистичко друштво, које не трпи различитост.

„Не влада у Европи, како је рекао Добрица Ћосић, само србофобија. Фобије су свуда. Неофашистичке партије све су јаче – посебно у Мађарској и Аустрији, али и у другим државама. Европа је веома расистичко друштво. Они не желе различитост, они желе хомогена друштва“, каже Чомски.

Истинито