Европска ноћ музеја у Требињу: Култура која нас повезује још од праисторије

ТРЕБИЊЕ │ Низом програма и отварањем сталних поставки за посјетиоце до касних вечерњих сати, Музеј Херцеговине, 11. годину заредом, обиљежио је вечарас Међународни дан и Европску ноћ музеја.

Програм је почео отварањем изложбе радова полазника школе сликања и цртања „Кембриџ“ центра из Требиња, Билеће, Гацка и Невесиња – обједињених називом „Удахнимо умјетност заједно“.

Академски сликар Сандра Цумбо, која води школу цртања и сликања у Требињу, истакла је да је ово већ 24 изложба „Кембриџ“ центра од оснивања, а представила је радове 50 полазника старости од 6 до 18 година, рађене на разноврсне теме и у разичитим техникама.

„Надамо се да ће ова наша традиција да се настави и да ће неки од наших полазника, овога пута као остварени умјетници, опет да се врате у музеј – да излажу своја дјела“, истакла је Цумбо.

Програм је настављен предавањем и изложбом „Судар култура – Мјеста сусретања“ Мартине и Бориса Кавура, професора на хуманистичким студијима Приморског универзитета у Копру, о везама праисторијских заједница средоземних цивилизација, те утицајима келтске културе на простор Средоземља.

Словеначки професори археологије на основу мотивских подударности у покретном археолошком материјалу показују да су између централне Европе и Средоземља и у стољећима прије наше ере постојали евидентни културни контакти, те да је још праисторија била основ за каснији цивилизацијски развој нашег континента.

 „Овим пројектом жељели смо показати да је Европа увијек била повезана и како смо сви ми дио тог њеног великог културног мозаика, а сарадњом нашег универзитета и музеја – скренути пажњу на то заиста велико богатство културне баштине које се чува у бројним музејима у регији, па и у Музеју Херцеговине“, истакао је др Борис Кавура, подсјећајући да је 2018. година у Европи управо година посвећена културном насљеђу.

Изложбу „Судар култура – Мјеста сусретања“ употпунили су и експонати праисторијске збирке Музеја Херцеговине – накит и шљемови илирских ратника, који су за ову прилику били изложени у галерији установе, а најмлађи посјетиоци музеја кроз ликовну радионицу добили су задатак да измаштају – како је изгледао илирски ратник, али и да на Фејсбуку подјеле своје доживљаје о Ноћи музеја у Требињу.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић истакла је да је програм конципиран управо у духу овогодишње теме Ноћи музеја „Хиперповезани музеји: нови приступи и нова публика“, а што се огледа у ангажовању нове публике и укључивању технолошких алата за повезивање, те сарадњи са различитим институцијама, установама и организацијама.

„А то се односи и на повезаност, која се нама чини данас непојмљивом а која је на европском простору постојала и у првом миленијуму прије наше ере, само што су тада различита била превозна средства и начин живљења“, истакла је она.

Програм овогодишње Европске ноћи музеја отворио је начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић истакавши да је ова манифестација постала и требињска традиција, чиме се наш град и ове године уписује у ред европских градова.

Он је подсјетио да са мајским светковинама културе почиње и „Требињско културно љето“, које ће и ове године, истакао је Милошевић, бити богатије него годину прије.

„Ми смо ту да сваке године употпуњујемо садржаје а све на путу завјета који нам је оставио Јован Дучић – да Требиње буде град културе. Сигурно је да ће ове године бити и нових садржаја – базираних како на традиционалним тако и на савременим тенденцијама, како би свако од наших суграђана и посјетилаца Требиња могао да изабере нешто за себе“, казао је он.

Вече се завршено у добром расположењу уз популарни требињски бенд „Кругови у житу“.

Р.С.