Формирање „Војске Косова“ упркос противљењу Срба

ПРИШТИНА │ Скупштина самопроглашеног Косова требало би данас да разматра приједлог закона о формирању „Војске Косова“, речено је Срни у Секретаријату Скупштине.

Начелна сагласност да се питање трансформације Косовских безбједносних снага у „Војску Косова“ обави у најкраћем року, како тврде у Секретаријату, добијена је из ЕУ, САД и НАТО-а.

Намјеру лидера самопроглашеног Косова да хитно формирају Војску морало би у складу са Уставом самопроглашеног Косова да подржи двије трећине мањинских посланика или њих 13 од укупно 20.

Од тог броја, њих 11 су чланови посланичког клуба Српске листе, чији је став да не постоје услови да се питање трансформације КБС у „Војску Косова“ нађе на дневном реду парламента.

Ненад Рашић из овог посланичког клуба тврди да у овом тренутку нико од српских посланика неће подржати такву иницијативу јер Срби бојкотују рад парламента и сматрају да постоји низ приоритетних питања којима би парламент и лидери приштинских институција требало да посвете пажњу.

„Заједница српских општина је приоритет свих приоритета“, навео је Рашић и додао да ће парламент вјероватно одустати од доношења посебног закона о формирању „Војске Косова“, тако што ће донијети закон или уредбу о опремању КБС.

Према сазнањима Српске листе, од 100 албанских посланика у Скупштини, њих више од 80 подржава трансформацију КБС у „Војску Косова“ „на мала врата“, али ће им се придружити још најмање пет посланика Бошњака, Рома, Ашкалија и Египћана.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи најавио је прошле седмице да ће за опремање КБС у овој години бити издвојено 34 милиона евра за набавку дугих цијеви, два тенка и прилагођавање оружја и оруђа које чека на допремање из САД.

КБС у овом тренутку чини 4.200 активних припадника, од чега је 10 одсто војника и лица са нижим чиновима из редова мањинских заједница.

У КБС је ангажовано 48 Срба, од којих је пет или шест са чиновима официра које су добили након завршетка обуке у Њемачкој, Великој Британији, Турској и САД.

Косовске безбједносне снаге стациониране су у касарнама јужно од Ибра. За сада КБС без дозволе КФОР-а не може да интервенише на територији сјеверног Косова.

„База КБС-а, у којој су стациониране специјална јединица за разбијање демонстрација и такозвана јединица РОСУ – елитна јединица Косовске полицијске службе, налази се у јужном дијелу Косовске Митровице. Према плану опремања КБС, највећи дио набављене опреме биће стациониран у касарни у Приштини и у касарни Шипоље у јужном дијелу Косовске Митровице“, рекао је извор Срне из КБС-а.

КБС, како каже овај извор, из ове касарне би требало да покрије граничну линију сјевера Косова према Новом Пазару и Рашкој.

Дио опреме биће предат на располагање граничној полицији КБС и њеним будућим граничним јединицама у Подујеву, у касарни коју је изградила Велика Британија.

Припадници КБС-а стационирани су у региону Качаника, одакле би заједно са америчким војницима из базе „Бондстил“ контролисали административну, такозвану источну граничну линију Косова са Македонијом и централном Србијом, док би дио КБС из Призрена и Пећи, под командом Нијемаца и Италијана, требало да контролише „границу“ са Албанијом И Црном Гором.

Упркос настојањима Албанаца да КБС претворе у Војску Косова, њихово присуство на сјеверу Косова до даљег би морала да одобрава НАТО експозитура на Косову „КФОР“, како је договорено у Бриселу 2013. године.

РТРС