Фотографије Душана Вуковића пред требињском публиком

ТРЕБИЊЕ │ У галерији Културног центра вечерас је отворена изложба фотографија Душана Вуковића.

Иако је ријеч о аутору са највише награда и најдужим фотографским стажом у требињском Фото-кино клубу, Вуковић први пут самостално излаже, а публици у Требињу представио се са 30 радова великог формата, рађених у црно-бијелој техници уз тек један у колору, углавном са пејсажима и мотивима архитектуре из Данске, гдје фотограф посљедњих година живи и ради.

Вуковић каже да су изложене фотографије настале у посљедње три године, те да је црно-бијела техника, као подсјећање на почетке и рад са аналогном фотографијом, и најбољи избор за прву самосталну изложбу.

„Ја иначе волим овај стил. Има ту мало више мрачних тонова, неке чежње и носталгије. Скандинавија је мрачна зими, а ја највише волим да фотографишем када нема сунца“, каже аутор.

Предсједник требињског Фото-кино клуба Славенко Вукасовић каже да и поред даљине која их раздваја Вуковић љети нађе времена за дружење са требињским колегама, редовно шаље фотографије и заједно са њима учествује на конкурсима и колективним изложбама.

„Почео је фотографисати још као средњошколац, када се још радило у фото-лабораторијама са филмом и хемијом. Промијенило се много тога – данас радимо дигитално, међутим и данашње Душанове фотографије су веома добре, а као што можемо примијетити – и даље носе дух те аналогне фотографије“, истакао је Вукасовић.

Вуковић је више пута награђиван на домаћим и међународним конкурсима и изложбама фотографије.

Његову прву самосталну изложбу организовао је Фото-кино клуб Требиње у оквиру 9. Требињских дана фотографије.

Р.С.