Гацко: Одавање почасти усташама из Фазлагића Куле!?

 

У злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка свечано је отворена спомен-чесма у част страдалим Бошњацима из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, је, осим званичне заставе БиХ, „украшавала“ и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ, пише ЕуроБлиц.

Иако се Фазлагића Кула налази на подручју општине Гацко и саставни је дио Републике Српске, на овом догађају није се могла примијетити ниједна застава Српске.

Говорници на овој манифестацији су „објаснили“ да спомен-чесма поред локалне џамије није изграђена само као знак сјећања на страдале Бошњаке у посљедњем рату, већ за све бошњачке „шехиде“ из Фазлагића Куле, па тако ваљда, и за усташке зилковце који су прије нешто више од пола вијека завили у црно бројна српска мјеста у источној Херцеговини, наводи лист.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара је поред нове чесме потврдио да је ријеч о споменику свим жртвама „четничких хорди“, које су, како је рекао, „други пут у скоријој историји жељеле да искоријене Бошњаке“.

ЕуроБлиц није добио званично објашњење од надлежних и Министарства одбране БиХ поводом ангажовања почасног вода Оружаних снага БиХ у Фазлагића Кули, односно одговор на питање по чијем захтјеву и одобрењу су припадници Оружаних снага БиХ послати на овај догађај.

Ни власти у Гацку нису биле упознате о одавању почасти усташама из „малог Берлина“, како су Фазлагића Кулу радо називали њени мјештани у Другом свјетском рату, будући да су партизани то село успјели да ослободе тек након слома Хитлерове Њемачке у мају 1945. године.

Начелник те општине Милан Радмиловић рекао је за ЕуроБлиц да га о недјељној свечаности у том селу нико није обавијестио, нити је за то тражена сагласност органа локалне самоуправе.

– Нисмо били обавијештени о отварању те спомен-чесме, нити је било ко тражио наше учешће на том догађају – тврди Радмиловић.

Срна