Гардијан: Исламска држава је Бушово чедо

366535_1

ЛОНДОН │ Стратегија бомбардовања највише ће погодити сиријски народ, отварајући терен за регрутацију нових терориста, пише у ауторском тексту за „Гардијан“ немачки новинар Јирген Тоденхофер, анализирајући улогу Запада у успону Исламске државе.

„Од терористичких напада у Паризу, западни политичари отворених очију упадају у замку терориста, као што су учинили након 11. септембра 2001. Они се свете бомбама, иако су бомбе један од главних разлога због кога се суочавамо са тероризмом, јер бомбе превасходно убијају недужне људе и тиме помажу стварању нових регрута за циљеве терориста“, пише на почетку своје анализе Тоденхофер.

Немачки новинар, који је прошле године урадио серију интервјуа са припадницима Исламске државе, пита се како је могуће да „водећи политичари ништа нису научили за 14 година контрапродуктивног рата против тероризма“ и да и даље верују да је „најбољи начин решити се оса, разбити им гнездо маљем“.

„Оно што сам научио из времена које сам провео интервјуишући чланове ИС у Сирији и на северу Ирака, “рат против терора“ америчког председника Џорџа Буша, показао се као класични програм регрутације терориста“, пише Тоденхофер.

Према његовим речима, те 2001. на планини Хинду Kуш било је свега неколико стотина терориста, који су представљали претњу међународној заједници.

„Сада, након што је “рат против терора“ однео, како неки процењују, чак милион ирачких живота, ми се суочавамо са око 100.000 терориста. ИСИС (ИС) је створен шест месеци од почетка инвазије: то је Бушово чедо“, истакао је немачки новинар.

Град Рака „престоница“ ИС у Сирији, једна је од главних мета француског председника Франсоа Оланда, наводи Тоденхофер.

Kоалиционе снаге које бомбардују тај град, не знају, међутим да је од „20.000 бораца ИСИС у граду остало само око 1.000. Већина је одавно побегла у Мосул у Ираку или Деир Езор, такође у Сирији“, додаје немачки новинар.

„Француска тренутно бомбардује све што личи на кампове или бараке: мале фабрике, зграде, болнице. Већина арапског света је видела слике убијене деце у Раки – ИСИС све чини да их дистрибуира. А на свако убијено дете, долазе нови терористи“, наводи се у чланку.

Тоденхофер наводи да ће бомбардовање „борце ИС само испунити радошћу“ и да „Запад не може терористе победити војним средствима“.

По његовом мишљењу, постоје три начина у борби против тероризма – први, да Америка спречи заливске државе да испоручују оружје терористима у Сирији и Ираку, други, да Запад помогне Турској да затвори границе како би се спречило да се нови борци придруже ИС и трећи, национално помирење у Ираку и Сирији и већа интеграција Сунита у политички живот, након чега ће „ИСИС бити готов, као риба ван воде“.
Агенције