Гдје је нестао Салах Абдеслам?

365847_1

БРИСЕЛ │ Салах Абдеслам, једини од преживјелих осумњичених за терористички напад у Паризу, и даље је на слободи. Полиција за њим трага већ десети дан.

Десет дана након терористичких напада у главном граду Француске у којима је погинуло 130 људи, појављује се јаснија слика о кретању Абдеслама који је, како пише Си- ен -ен , Париз напустио у паници у ноћи 13. новембра.

У ноћи када се десио терористички напад, 26-годишњи Абдеслам је у црном Ренаулту Клио до Стаде де францеа довезао тројицу бомбаша самоубица одакле се упутио пет километара према југу. Извори кажу да је био вјероватно на путу према кафићу Цомптоир Волтаире гдје се његов старији брат Ибрахим разнио.

Четири дана касније, прошлог уторка, Клио је пронађен напуштен у Плаце Алберт Кахн у Паризу. Чини се да га је оставио у журби пошто је био паркиран на пјешачком прелазу.

Ово је мјесто гђе је мистерија почиње. Да ли је Абдеслам хито да изврши посебан напад? Или се придружити бомбашима који су већ упали у дворану Батацлан? Или се вратити у Брисел, гдје је живио, да планира још један напад?

Око 02:00 сата, он је наводно позвао познанике у главном граду Белгије и замолио их да га покупе.

Мароканци Мохаммед Амри (27) и Хамза Аттоу (21) стигли су у Париз око 5 ујутро и покупили Абдеслама у округу Барбес, у близини гдје је оставио свој аутомобил.

Одмах су кренули ка Бриселу. На путу их је зауставила полиција, у близини белгијске границе, гдје су им прегледали документе. Но, у то вријеме око 9 сати ујутро, француске власти нису имале информације о томе ко је извршио нападе те су Абдеслам, Амри и Аттоу наставили свој пут према Бриселу.

„Полиција је виђела да је један од њих имао криминални досије, али није било ништа што би их повезало са нападом у Паризу“, рекао је за Си- ен -ен извор близак истрази.

Тек касније француска полиција схватила умијешаност Абдеслама у тероризам у Паризу, вјероватно након што су открили још један аутомобил који је изнајмио и у којем је има три калашњикова у пртљажнику. Од тада му се губи сваки траг.

Амри и Аттоу су ухапшени након повратка у Брисел и оптужени за „саучесништво у терористичким нападима и учествовање у активностима терористичких организација“.

Додатну мистерију на Абдесламову улогу у нападу бацила је аудио и видео порука ИСИС-а коју су објавили јутро након напада. Они у поруци говоре о „осам браће“ док их је у напад било укључено седам, саопштила је полиција.

„Његове кретње немају смисла. Начин на који је оставио возило, сати који су прошли прије него што је позвао пријатеље да дођу по њега, користећи аутопут према у Белгији… Чини се да је изгубио контролу“, казао је за Си- ен -ен извор упознат са истражним радњама у случају напада у Паризу.

Адвокати Амрија и Аттоуа инсистирају да њихови клијенти нису имали сазнања о томе за шта се Абдеслам сумњичи. Царине Цоукуелет, која заступа Аттоуа, рекла је да је њен клијент Абдеслама пронашао „крајње узнемиреног и можда спремног да се разнесе“.

У разговору за француску мрежу ЛЦИ, Цоукуелет је рекла да је Аттоу споменуо како је Абдеслам носио „велику јакну и друге ствари, можда нешто попут појаса са експлозивом или тако нешто“.

„Постоји неколико хипотеза које морамо узети у обзир. Да ли је он био дио групе терориста? Да ли је био логистичка подршка или се требао разнијети? Да ли је требао то урадити, али није има храбрости? Ми не знамо“, пита се Царине Цоукуеле.

Н1