Гинеколошки прегледи – прегледи који живот значе!

Свијест жена о очувању репродуктивног здравља у Требињу се посљедњих година мијења па све више њих редовно посјећују гинеколога али тај број, још увијек, није задовољавајући јер има доста и оних које на прегледе у гинеколошку амбуланту Дома здравља Требиње долазе ријетко или никако.

У овој гинеколошкој амбуланти, регистровано је 10 000 жена. Број освијештених се повећава из године у годину, али је још увијек незадовољавајући.

Лилиен Kовач, гинеколог каже за Радио Требиње да се статистика од 2000. до прошле године знатно промијенила.

„Рецимо 2000. године имали смо 780 превентивних прегледа жена Папа тестом, прије осам година било је 2200, а прошле године 2500, значи, тај број расте. Али шта је ту битно! Међу тим женама је највише оних које редовно раде годишње гинеколошке прегледе, а нама је циљ да анимирамо оне жене које никако нису долазиле или је прошло дуже од пет година, а да им није урађен гинеколошки преглед. Постоје жене које су информисане али им треба додатна мотивација. Нажалост, мотив буде тај када се нешто ружно деси у њиховој ближој околини“, каже докторица.

Она истиче да су разлози због којих жене не долазе на редовне прегледе бројни, али неоправдани.

„То су стид, страх, неинформисаност, зашто да идем када ме ништа не боли, бојим се да идем-не знам шта ће ми рећи. Е, управо, сви ови разлози не смију бити препрека доласку на превентивне прегледе, поготово,  када се зна да је код нас ризик да жена оболи од карцинома грлића материце пет до шест пута већи него код жена у Западној Европи, тако да оправдања овог типа, заиста, немају никаквог смисла за некога ко, иоле, води рачуна о свом здрављу“, појашњава Kовач.

Подвлачи да би посебно требало да се обрати пажња на очување репродуктивног здравља младих пацијенткиња, међу којима је све више оних са гинеколошким проблемима, који могу да доведу до веома озбиљних посљедица. Најчешћи проблеми због којих се дјевојке обраћају гинекологу су гениталне инфекције и сполно преносиве болести.Савремени начин живота је један од криваца.

„Знамо какав је данашњи начин живота! Млади све чешће ступају рано у сексуалне односе, та се граница спустила чак испод 15 година, да су склони промискуитетном понашању, односно, мијењању сексуалних партнера, да су, самим тим, подложнији различитим инфекцијама, које се преносе сексуалним путем, а које могу оставити посљедице касније на репродуктивно здравље, и ,нажалост, бити један од водећих чинилаца за настанак рака грлића материце, за којег знамо да је, уствари, сексуално преносива болест, јер у основи леже инфекције хуманим папилома вирусима који су јако распростањени, управо, међу том млађом популацијом.Они, с друге стране, не користе довољно баријерне методе контрацепције, односно, кондоме, тако да су нам они та најризичнија група, везано за болести репродуктивног тракта. Сматрам да младима треба континуирана едукација“, каже за Радио Требиње Лилиен Kовач.

МОДА ПОГУБНА ЗА РЕПРОДУKТИВНО ЗДРАВЉЕ

Модеран начин живота ствара непољне услове за очување и унапређење здравља и све више претходи настанку обољења.

„Млади људи су много за компјутером, имамо много гојазних међу овом популацијом, ту је и мода која угрожава здравље. Високе потпетице оптерећују стопало што узрокује поремећај ослонца ноге, уске ципеле стварају чукљеве што доприноси функционалном и естетском проблему, набијање и стискање груди деформише грудни кош и кичму. Јајници су веома осјетљиви па ношењем кратких мајица и ниског струка по хладном времену долази до чешћих упала јајника, до проблема са менструалним циклусом, што, касније, може да утиче и на плодност. Уске панталоне притискају полне органе тако да може доћи и до честих инфекција“, појашњава гинеколог за Радио Требиње.

Лилиен Kовач каже да здравље зависи од онога што уносимо у своје тијело и онога како са тијелом поступамо. Закључује да је веома битно да жене схвате да су гинеколошки прегледи- прегледи који живот значе!

Далиборка Радановић