Годишњица Дејтона прилика за удар Запада

dejstonski sporazum

БАЊА ЛУКА/САРАЈЕВО │ Западне силе искористиће 20. година од потписивања Дејтонског споразума за нови покушај смањења надлежности Републике Српске и јачања институција у Сарајеву, пише “Блиц”.

“Блиц” истиче да из дипломатских извора сазнаје да већ од септембра треба очекивати низ иницијатива, и на међународном плану и у БиХ, које ће заправо представљати удар на Републику Српску.

Како се наводи, Република Српска и њен председник Милорад Додик доживљавају се на Западу као главни кочничари за успостављање “функционалне БиХ” и то јер инсистирају на својим максималним надлежностима у оквиру Дејтонског споразума.

“Услови за измену Дејтона сада не постоје. Реч је о међународном правном акту који се не може мењати без пристанка Србије и Русије”, наводе саговорници “Блица”.

Ипак, како додају, очекује се да ће у сусрет 20. годишњици у разним међународним форумима, почев од округлих столова у утицајним институтима, преко јавних обраћања политичара, па до званичних институција попут Европског парламента, бити стварана атмосфера за поновни покушај уставне реформе у БиХ.

Осим тога, “Блиц” пише и да се конкретна обележавања ове годишњице још договарају, као и да је једна од могућности која се на Западу озбиљно разматра је да у Савету безбедности УН буде донета резолуција о Дејтонском споразуму.Међутим, додаје се да би ту “главну реч водили Американци”, за разлику од британске резолуције о Сребреници.

“Резолуција је једна од опција о којима се размишља. Ипак, након руског вета у Њујорку на такав документ о Сребреници, као и на резолуцију о обарању малезијског авиона, када је схваћено да се Москва не либи да спречи све што јој се не допада, ова иницијатива је доведена у питање”, истичу саговорници “Блица”.

Потписници дејтонског споразума
Мировна конференција за БиХ, којом је окончан рат у тој земљи, трајала је од 1. до 21. новембра у америчкој војној бази Рајт Петерсон код града Дејтона у Охају. Главни учесници су били Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, који су касније у Паризу и потписали споразум, а преговарач Ричард Холбрук. Нико од њих више није међу живима.