Град Требиње стипендира 113 студената

ТРЕБИЊЕ I Градоначелник Требиња Лука Петровић данас је потписао уговоре о стипендирању 113 редовних студената за 2018. годину.

„Потписали смо 100 уговора који су проведени јавним позивом гдје стипендије износе мјесечно 250, 200, 150 и 100 КМ и додатних 13 за студенте који имају оба родитеља незапослена, а нашли су се испод црте.  За вуковце који су ове године први пут уписали факлутет, нашли смо начин да дамо надокнаду од 500 – 1000 КМ“, казао је градоначелник Петровић и додао да је ово реалнија расподјела новца за потребе студената, јер је ове године уведен и један ограничавајући критеријум.

„Студент чији родитељи имају примања преко 1.700 КМ није могао добити стипендију. На тај начин се црта спустила много дубље у категорије које немају та примања. Видимо да ће догодине црту требати спуштати још ниже јер је остало око 50 студената Града Требиња који нису добили стипендију“, објаснио је градоначелник Требиња.

Немања Милидраговић, студент четврте године Машинског факултета у Сарајеву је истакао да му ова стипендија веома значи, с обзиром да је дијете без једног родитеља.

За Николину Судар, студенткињу друге године „ПИМ“ универзитета у Требињу ова финансијска помоћ је од велике важности, првенствено јер се труд студента на овај начин вреднује.

Мјесечна стипендија од 200 КМ, значи и Илији Борковићу, студенту Академије умјетности у Требињу.

„Студирање на графичком дизајну изискује одређене трошкове као што је прибор, штампање и тако даље па ми је зато ова помоћ добродошла“, објаснио је Борковић.

Сања Николић, студент Високе школе за Туризам и хотелијерство је рекла да је стипендија велики подстицај и подршка за даље учење и напредовање.

Бојан Шапурић, замјеник предсједника Скупштине Града Требиња појаснио је по којим критеријумима су додјељене стипендије.

„Студенти који су прошли, испунили су критеријуме под чланом четири и чланом пет. Дјеца без оба родитеља која су добила 45 бодова су били првих десет на ранг листи, редовни студенти без једног родитеља 35 бодова, студенти чији родитељи нису запослени имали су 30 бодова, а студенти чији један родитељ ради добили су 20 бодова и дјеца чија су оба родитеља запослена 10 бодова и на то су се додавали бодови на просјек. На примјер уколико је студентов просјек био 8,5 он је добио 25 бодова“, закључио је Шапурић.

С.П.