Градски трг у Невесињу красиће величанствени споменик борцима за слободу

НЕВЕСИЊЕ │ На посљедњој сједници Скупштине општине Невесиње усвојена је Одлука о изградњи Централног спомен обиљежја на Градском тргу чиме је практично почела процедура за реализацију овог важног пројекта.

Начелник општине Миленко Авдаловић очекује да споменик буде завршен до Митровдана, најупечатљивијег датума из новије историје Невесиња. Он је најавио да ће ускоро бити потписан уговор са познатим академским вајаром Миодрагом Живковићем чије су скулпторско рјешење споменика изабрали грађани Невесиња 2001. године. Авдаловић каже да ће реализација пројеката коштати око 150.000 КМ, при чему ће из општинског буџета бити издвојено 100.000 КМ. Начелник подсјећа да је за изградњу споменика на Градском тргу добијена сагласност борачких организација и удружења, културних и јавних радника и грађана Невесиња.

Основна форма споменика је један једноставан облик у виду портала српских средњовјековних манастира, једна врста српске капије. У средишту споменика налази се монументална фигура устаника, ратника и заштитника који чува и брани свој дом, народ и његову слободу. Поред фигуре ратника значајан елемент ликовне структуре споменика чини и пушка, која представља симбол невесињског устанка.

Овај оригинални и импресивни монумент висок 4,5 метара треба да симболизује све невесињске устанке и континуитет српског духовног бића и традиције.

Миодраг Живковић је најпознатији живи вајар у Србији. Аутор је Спомен комплекса „Сутјеска“,Споменика стријељаним ђацима у Крагујевцу, скулптуре Вука Караџића у Лозници, Споменика Краљу Николи у Никшићу, Скулптуре мајке у Египту, те споменика српским борцима у Брчком, Бијељини, Приједору, Дервенти, Модричи, Мркоњић Граду и других споменичких остварења.

Радио Невесиње