Грчка и Румунија да задрже став о непризнавању Косова

БЕОГРАД l Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Солуну, пред почетак састанка квадрилатерале – Србија, Грчка, Румунија, Бугарска – да ће од Грчке и Румуније, које нису признале самопроглашену независност Косова, тражити да остану чврсте у свом ставу.

– Ја ћу говорити о односу Београда и Приштине и наставку дијалога. Двије од три земље учеснице састанка нису признале самопроглашено Косово и од њих ћу тражити да остану чврсте у свом ставу, а нашим бугарским пријатељима ћу покушати још једном да објасним који су наши ставови – рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву европског комесара за проширење Јоханеса Хана да није Косово и Метохија „све и свја“ када је ријеч о напретку Србије на путу ка ЕУ, Вучић је рекао да се на састанцима са страним државницима, који обично трају два сата, од 120 минута разговора о Косову и Метохији разговара и по 119 минута.

– А пола минута пред излазак на конференцију за новинаре причамо о осталом. Просто људи треба да знају и да не помисле да постоји нека друга тема која може да се мјери и пореди са Косовом – рекао је Вучић.

Он је нагласио да то знају и међународни, прије свега западни партнери Србије, а да је друго представа за јавност.

На питање да ли има шатл дипломатије на дневном нивоу и шта се сада дешава са преговорима, одговорио је да би лагао ако би рекао да нема сваке недјеље неки разговор.

– Имамо, што је и нормално. Да ли има помака, да ли се догодило нешто значајно – није. То је све што могу да кажем, све остало не би било фер и не би било тачно – навео је Вучић.

Инфраструктура у фокусу састанка

Четврти сусрет квадрилатерале највећим дијелом је посвећен инфраструктурним пројектима – у области путне, желљзничке и енергетске инфраструктуре, а уочи самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, који се одржава крајем недјеље у Софији.

Приликом посљедњег сусрета четворке у Румунији, најављено је формирање Радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација, како би се реализовали договорени пројекти.

Зато ће у Солуну бити одржан и састанак министарке грађевинарства Србије Зоране Михајловић са ресорним колегама из Грчке, Румуније и Бугарске.

Не мање важан резултат сарадње четири земље јесте и увећање робне размјене Србије са партнерима из „четворке“, што је праћено и растом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље.

Биће ријечи и о будућности западног Балкана у Европској унији, посебно Србије.

Премијери Грчке, Бугарске и Румуније – три земље чланице Уније – више пута су поновили да је Балкан неотуђиви дио европске идеје и да Србија не може више бити изван европске породице, те да јој треба помоћи и усмјерити како би се створио и званичан статус Србије као чланице Уније.

То је посебно значајно, имајући у виду да ће, након Аустрије, предсједавање Европској унији у првој половини 2019. преузети Румунија.

Срна