Грич: НАТО мутирао послије Југославије

765-574-8836410d9227b4a58dff44354f8fbffb

 

БЕРЛИН │ Космет и бомбардовање Југославије били су прекретница за НАТО – од тада се западне војне интервенције широм света више и не преиспитују, сматра историчар Курт Грич.

„Чињенице говоре да је рат за Косово био почетак, ако хоћете, новог светског поретка. Косово је било на почетку као рат у којем је НАТО себе овластио да делује ван граница чланица Алијансе“, каже Грич за Дојче веле поводом његове књиге „Рат за Косово“.

„Косово је било на почетку нових ратова, следе друге интервенције у иностранству, Македонија, рат у Авганистану, Ирак – где нису учествовале све чланице НАТО, онда 2011. Либија и у међувремену и источно проширење НАТО које се развија од деведесетих до данас и води до ривалског односа са Русијом. Неки кажу да је то поново оживело Хладни рат. Али на почетку свега је „Косовски рат“, сматра он.

Грич наводи да је напад на Југославију почео без резолуције Савета безбедности и тако де јуре био нападачки рат забрањен међународним правом.

То се види, како додаје, и по томе што је НАТО у априлу 1999, поводом свог педесетогодишњег постојања, проширио сопствени уговор. У одлучујућим деловима је прешао са дефанзивних на офанзивне задатке, са одбране на интервенције.

„С једне стране у САД – војно, политички и економски најјачој чланици НАТО – од раних деведесетих година постоји држање у стилу: са УН кад год је могуће, без УН кад је неопходно. То је програмски зацртано већ у раној фази Клинтонове администрације“, каже он.

Према његовим речима, већ почетком деведесетих се виде покушаји да се умеша у ратове током распада Југославије.

Ту се, додаје он, види да је НАТО после краја Хладног рата одлучио да преузме и друге задатке осим „само“ безбедности земаља Алијансе.

„Истовремено је тематика Косова на неки начин ишла наруку НАТО. Ту је препознат конфликт за који се могло претпоставити да ће ескалирати уколико једна страна буде војно подржана. И то да ће ескалирати тако да се може добити изговор за војну интервенцију – тако је и било“, наводи Грич.

Дојче веле