Хаос у Атини, сукоби због пензионих реформи

20160204145612_351846

АТИНА I У Атини су, током протеста због реформи пензионог система, избили сукоби између грчке полиције и групе младих, али засад нема извјештаја о ухапшенима или повријеђенима.

Група младих је бацала запаљиве бомбе и каменице, преноси АП. На протесту у центру Атине окупило се неколико десетина хиљада људи.

Запослени широм Грчке обуставили су рад у знак протеста због пензионих реформи, а због масовног штрајка отказани су летови, трајекти и заустављен јавни превоз.

Школе, судови и апотеке су затворени, док у државним болницама раде само хитне службе.

Синдикати су прогласили штрајк због реформи пензионог система, које су један од услова за трећи међународни пакет помоћи Грчкој.

Љевичарска влада премијера Алексиса Ципраса покушава да реструктурира пензиони систем повећањем доприноса за социјалну заштиту како би избегла смањење пензија, али противници реформе указују да ће због тога многим запосленима двије трећине прихода ићи на порезе и доприносе, преноси АП.

Противници пензионе реформе успјели су да уједине припаднике различитих професија, од земљорадника, таксиста и умјетника до адвоката, љекара и инжењера.

Данашњи генерални штрајк је најозбиљнији штрајк са којим се Ципрасова коалициона влада суочава од када је дошла на власт прије око годину дана.

Агенције