Хаос у Приштини: Повријеђени полицајци

365185_1

ПРИШТИНА I Најмање шест косовских полицајаца повријеђено је данас у сукобу са демонстрантима испред зграде скупштине самопроглашеног Kосова у Приштини.

Сукоб се догодио када је полиција спријечила опозиционе посланике да без полицијске контроле и претреса уђу у скупштинску салу.

Сукоб је избио када је непознато лице из паркираног аутомобила бацило сузавац на кордон полиције послије чега су демонстранти засули полицијски кордон камењем и тврдим предметима, саопштила је косовска полиција.

Из полиције истичу да је демонстранте предводио вођа радикалног албанског покрета „Самоопређељење“ Аљбин Kурти, а придружили су му се Љах Брахимај и Даут Харадинај, брат бившег хашког притвореника Рамуша Харадинаја, лидера Алијансе за будућност Kосова.

Неко од опозиционих посланика успио је да убаци сузавац у зграду скупштине и покушао да пробије улазна врата и том приликом један полицајац лакше је повријеђен, а неколико њих је због сузавца затражило љекарску помоћ.

Опозициони посланици „Самоопређељења“, Алијансе за будућност Kосова и Групе грађана „НИСМА“ противе се наставку рада скупштине, тражећи да се претходно поништи бриселски спразум о формирању заједнице српских општина и споразум о демаркацији границе са Црном Гором.

Полиција позива демонстранте који су се окупили на неколико локација у Приштини да не нарушавају јавни ред и мир и не користе насилне методе према полицији јер ће им бити узраћено.

Полиција посебно апелује да демонтсранти буду мирни јер ће централном улицом проћи колона јорданског краља који борави у званичној посјети Приштини.
БНТВ