Хапшења због ратног злочина над Србима

364489_1
БРЧКО I Брчанска полиција ухапсила је Бегзада Кајтазија /52/ и шемсудина Пекића /59/, осумњичене за ратне злочине над српским цивилима почињене 1992. године у Брчком, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Кајтази и Пекић ухапшени су по налогу тужиоца из Посебног ођељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ.
Они су осумњичени да су током рата у БиХ, у својству команданта и припадника 5. чете 1. батаљона 103. бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Босанска Посавина, на подручју Буквика поступали супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивила за вријеме рата.
Кајтази је осумњичен да је средином септембра 1992. године, приликом напада ХВО-а на мјесто Буквик, убио Српкиње Милку Брестовачки, рођену 1942. године и Радојку Брестовачки, рођену 1933. године.
Пекић, који је био командант чете, осумњичен је да није спријечио свог војника да почини злочин, нити га је за почињени злочин процесуирао и казнио.
Полиција Брчко дистрикта осумњичене ће спровести на испитивање код поступајућег тужиоца, који ће након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.
Тужилаштво БиХ ће, у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту, Полицијом Брчко дистрикта и МУП-ом Републике Српске, наставити даљу истрагу с циљем утврђивања кривичне одговорности за убиства 50 српских цивила у мјесту Буквик 1992. године.
БНТВ