Харадинајев брат пријети: Ако Рамуш буде изручен Србији, на Косову неће бити Срба

ПРИШТИНА │ Посланик косовске скупштине Даут Харадинај који је брат лидера Алијансе за будућност Косова и бившег премијера Рамуша Харадинаја, изјавио је да на Косову неће бити ни једног Србина, уколико Рамуш буде из Француске изручен Србији.

Учествујући у емисији „Инфобокс“ на ТВ Дукађини, Харадинај је пријетио и ратом уколико суд у Колмару, у Француској, донесе одлуку о изручењу Рамуша Харадинаја Србији.

„Могу нас увести у рат, ништа друго. Ја за друге не знам, али знам за себе: ако погријеше и ако то ураде (изруче Харадинаја) треба да буду спремни за озбиљније теме. Ако желе Косово етнички без Срба, онда нека се шале“, рекао је Даут Харадинај.

Апелациони суд у Колмару одлучио је у четвртак да Харадинај остане у Француској и чека наредно рочиште, 27. априла, на којем и суд требало да се донесе одлуку о захтјеву Србије за његово изручење.

Харадинај је јуче после завршетка рочишта рекао да очекује да ће 27. априла бити ослобођен.

У изјави за приштинске медије, Харадинај је позвао своје присталице да буду мирни јер сматра да је „правда у цјелости на његовој страни“.

Харадинај је оптужен за ратне злочине на Космету током рата 1998. и 1999. године, док је ухапшен 4. јануара на аеродрому у Базелу, по Интерполовој потерници Србије због оптужби за ратне злочине.

Француски суд га је 12. јануара пустио из пртивора али условно, да у Француској сачека коначну одлуку о изручењу.

Харадинаја је 2012. године Хашки трибунал за ратне злочине у бившој Југославији ослободио оптужбе за ратни злочин.

Бета