Хашим Тачи нови предсједник самопроглашеног Косова

376425_1
ПРИШТИНА | Актуелни косовски вицепремијер Хашим Тачи изабран је за председника Косова и Метохије у трећем кругу гласања у косовској скупштини.

Гласање су пратили нереди у парламенту и на улицама Приштини, где су демонстранти гађали полицију молотов-коктелима и каменицама. У сукобима је повређено 12 особа, укључујући 11 полицајаца, преноси РТС.

Једини Тачијев противкандидат био је Рафет Рама, такође из ДПК. У првом кругу Тачи је добио 50 гласова посланика, Рама је добио четири, а 27 гласова било је неважеће.

У другом кругу, такође, није било довољно гласова. За Тачија је гласало 64 посланика, а Рама је освојио два гласа.

Како наводе извори блиски Скупштини тзв. Косова, испред скупштине дошло до сукоба између полиције и демонстраната.

Демонстранти бацају Молотовљеве коктеле, док полиција узвраћа сузавцем.

Пред почетак гласања припадници обезбеђења су код посланице Самоопредељења шћипе Пантина пронашли и одузели сузавац и њу су привели код надлежног тужиоца.

После тога су сви посланици Скупштине из редова опозиције, сем Иљира Деде напустили седницу.

Седница Скупштине тзв. Косова раније је прекинута данас пошто су посланици опозиције бацили сузавац током расправе о избору Хашима Тачија за председника самопроглашеног Косова.

Одређена је пауза од десет минута, а сузавац је бачен пошто је посланик Самоопредељења Албин Курти завршио своје излагање.

Предходно је скупштина тзв. Косова прихватила извештај парламентарне комисије за законодавство да су испуњени услови да лидер ДПК Хашим Тачи и посланик те странке Рафет Рама званично буду кандидати за председника самопроглашеног Косова.

Претходно су их за ту функцију предложили шеф посланичке групе ДПК Адем Грабовци и посланица ДПК Ганимете Мусљиу.

Бета/Вечерње НОВОСТИ