Херцеговачки грађевинци без синдиката

ТРЕБИЊЕ │ „У Источној Херцеговини не постоји ни једна синдикална организација у области грађевинског сектора и ја са послодавцима о правима радника једноставно не могу да разговарам“, изјавила је данас у Требињу предсједник Гранског синдиката грађевинарства и стамбено комуналних дјелатности РС Драгана Врабичић.

Према њеним ријечима, у оквиру овог Гранског синдиката постоји 15 синдикалних организација са око 1500 чланова и Синдикат  покушава да са представницима Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала потпише грански колективни уговор.

„Егзодус радника у РС је евидентан али је у грађевинарству ипак највише испољен а тај проблем је врло лако ријешити“, каже Драгана Врабичић и додаје: Рјешење је радницима дати одговарајуће плате, пружити им адекватну заштиту на раду како људи не би гинули на грађевинским објектима и дати им сигурност да остану овдје“, истиче она.

Врабичићева као један од великих проблема наводи и рад на црно. „У фирмама гдје радници имају колико-толико уговорена и испоштована своја права тамо постоје и синдикалне организације и тамо није тешкоћа организовати раднике“, истиче Драгана Врбичић, предсједник Гранског синдиката грађевинарства и стамбено комуналних дјелатности РС.

Све се то може промијенити већим ангажовањем државних органа али и послодаваца, који су власници капитала и средстава за рад али и, како је Врабичићка навела, људских живота. Упитана да одговори да ли је у име Гранског синдиката покушала да разговара са власницима грађевинских фирми, она је рекла да нема податке ко су ти послодавци нити, како каже, смије прићи „њима и њиховим феудима на којима они раде и запошљавају своје раднике“.

 „Наш је циљ да заштитимо све раднике, није важно да ли су они чланови синдиката или не, важно је да се радник коме су угрожена основна права обрати у синдикат а не да га ми тражимо по грађевинама“, рекла је Драгана Врабичић.

Р.М.