Hercegovački poslanici ”lobiraju” za pitanje o Bobar banci

trebinje1
TREBINJE | Zahtjev da u Narodnoj skupštini RS pokrenu pitanje Bobar banke stigao je do poslanika iz istočne Hercegovine. Ono što su im sugerisali odbornici lokalnog parlamenta, narodni tribuni su izgleda shvatili ozbiljno, pa se neki od njih već spremaju da trebinjski problem formulišu u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske.
Zoran Poliogoš, poslanik PDP-a predlaže svim poslanicima sa regije da sjednu za isti sto, napišu zahtjeve i predaju ih na jednoj od sljedećih sjednica.
“Sigurno da moramo pronaći neki konsenzus naročito po pitanjima koja se tiču lokalnih zajednica. Grad Trebinje je u veoma teškoj situaciji, zato što je ostalo dosta sredstava zarobljenih u Bobar banci i ono što je po meni ključno pitanje jeste ko je odgovoran za to stanje”, kaže Pologoš.
Ovu ideju objeručke su prihvatili i u Srpskoj demokratskoj stranci. Insistirali su oni i ranije na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS vezanoj za likvidaciju Bobar banke, ali vladajući za to nisu htjeli ni da čuju. U SDS-u se danas uzdaju u lokalpatriotizam četvorice SNSD –ovih poslanika iz ove regije.
“Mi u Savezu smo spremni. Ja to mogu reći u ime svih njih da pokrenemo inicijativu, jer nas interesuje i za Grad i za sveopšte stanje, koje je izazvala likvidacija banke. Oni treba da pokažu dobru volju i mi smo tu spremni da uđe u skupštinsku proceduru i da se u Narodnoj skupštini raspravlja o tom problemu”, rekao je Branko Butulija, SDS-ov poslanik u NSRS.
Ipak u SNSD – u još uvijek razmišljaju. Smeta im što je zahtijeve poslao trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević koji je po njima i jedni krivac za pet izgubljenih miliona. Ponavljaju da sav novac nije smio držati na jednoj banci, ali od gradskih para ni oni ne odustaju.
“Naravno da je svako za spasenje onoga što se može uraditi i za narod i za Grad, ali treba ispoštovati institucije, a ne priču koju potencira Slavko Vučurević. Što se mene tiče nisam ni protiv, niti mogu da ometam ako je to po zakonu”, izjavio je SNSD-ov poslank u NSRS, Luka Petrović.
Pokrenuli inicijativu ili ne, jedno je već jasno. U Trebinju se političari više ne gađaju uvredama i teškim riječima. Lokalna skupština odavno nema potrebu za obezbjeđenjem, a i narodni poslanici su izašli iz kampanje, pa su se usudili priznati da oko nekih pitanja imaju isto mišljenje, pogotovo ako je riječ o parama.
ATV