ХЕТ- Превазиђен проблем недостатка електричне енергије

ТРЕБИЊЕ I Лоша хидролошка ситуација у претходном периоду узроковала је рекордну потрошњу и дефицит електричне енергије у ширем окружењу, али је производњом свих расположивих капацитета „Електропривреде Републике Српске“, укључујући „Хидроелектране на Требишњици“, тај проблем превазиђен, рекао је извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић.

Вујић је навео да су у претходна два мјесеца падавине биле минималне, без дотока у акумулације, са екстремно ниском температуром.

Он је напоменуо да се очекује да ће рад ХЕТ-а и у наредном периоду бити стабилан упркос неповољним хидролошким и енергетским приликама које су условиле да кота акумулације Билећа буде нижа од очекиване, планиране електро-енергетским билансом.

Киша која посљедњих дана пада на подручју Херцеговине поправила је ситуацију у акумулацијама.

– Падавине и дотоци претходних неколико дана знатно су побољшали стање акумулације Билећа, односно система ХЕТ-а – навео је Вујић, истичући да су очекивања да се у наредном периоду тренд повољније хидрологије настави, да остварење производње и стање акумулације Билећа буде на нивоу планираних билансних вриједности, уз рад система ХЕТ-а без ограничења.

У „Хидроелектранама на Требишњици“ подсјећају да су у 2016. остварили једну од најбољих годишњих производњи и били важан ослонац електроенергетског система „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/.

Електроенергетским билансом ЕРС-а планирана производња ХЕТ-а за 2016. годину премашена је за 20 одсто.

Срна