ХЕТ: Прошлогодишња производња једна од најбољих

ТРЕБИЊЕ I Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ су у 2016. години, са премашеним планом од 20 одсто, оствариле једну од најбољих годишњих производњи овог предузећа и биле су важан ослонац електроенергетског система Електропривреде Републике Српске, изјавио је извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић.

Према његовим ријечима, овакви резултати остварени су и поред лоших хидролошких услова почетком и на крају претходне године, посебно у децембру ове као и претпрошле године, у којима нису забиљежене падавине, односно дотоци у акумулацију Билећа.

„Захваљујући доброј погонској спремности агрегата у систему ХЕТ-а и повољној хидрологији у преосталом дијелу године, кота акумулације Билећа је 16. јуна достигла своју максималну вриједност”, каже Вујић.

Производња система ХЕТ испоручена Електропривреди РС, додаје, је хиљаду и 168,52 гигават часова електричне енергије, уз додатну производњу  88,23 гигават часова задужене током ревитализације агрегата у Хидроелектране Дубровник крајем 2015. године, коју је из система ХЕТ  преузела Хрватска електропривреда.

Радио Требиње