Хитно замијенити изложбу која изједначава убице и жртве

Израелски историчар Гидеон Грајф упозорио је да постојећа изложба у Меморијалном комплексу у Јасеновцу мора хитно да буде замијењена, јер даје погрешну и изврнуту слику страхота које су усташе починиле у овом логору, па се не зна ко је злочинац, а ко жртва.

– Посјетиоци су доведени у заблуду око броја жртава, начина тортуре, понижавања и бруталних убистава логораша – рекао је Грајф.

Он је за Вечерње новости изјавио да свјетска историографија има дужност да сачува сјећање на геноцид који су над Србима, Јеврејима, Ромима, Синтима и антифашистима починиле усташе у Јасеновцу.

Грајф је поручио да број жртава не смије бити предмет цјенкања „као на пијаци“.

– Да ли ће намјерно умањење броја учинити да усташки злочини буду мање злочиначки? Фокус истраживања треба да буде на методама бруталног, нехуманог, ручног касапљења, сјечења удова недужних жртава, укључујући и убијање тек рођених беба, али и фетуса вађених из утроба мајки – рекао је Грајф.

Грајф је нагласио да би, на основу свега што је видио у Хрватској, рекао да у њој постоји нека врста носталгије и „симпатије“ према усташкој идеологији и да је то, нажалост, уочљив и препознатљив тренд.

– У Њемачкој је поздрав „Зиг хајл“ законом забрањен. Шокантно је да се у данашњој Хрватској може чути усташки поздрав „За дом спремни“, који узвикује омладина на фудбалским утакмицама и рок концертима – рекао је Грајф и додао да је обавеза политичара да спријече оживљавање усташтва.

Грајф је нагласио да нико ко је рођен у Хрватској или Њемачкој послије 1945. године није крив за оно што се десило у Другом свјетском рату, али да и Хрватска и Њемачка сносе моралну одговорност за спречавање појаве нацистичке и усташке идеологије која је довела до успостављања најозлоглашеније фабрике смрти и систематског уништавања људи.

Грајф је констатовао да су покушаји да се успостави „нова“ историја и ревизија догађаја осуђени на пропаст, јер је истина увијек јача од лажи.

– Ако је Њемачка могла да превазиђе своју нацистичку прошлост и постане „спиритус мовенс“ Европе, па може и Хрватска да се суочи са усташком прошлошћу из 1941. године, да је превазиђе и настави даље – рекао је израелски историчар Гидеон Грајф.

Извор: СРНА