Холандска агенција Орио и Влада РС модернизују пут Невесиње-Берковићи

НЕВЕСИЊЕ │ Представници холандске развојне агенције ОРИО и Јавног предузећа “Путеви Републике Српске“ разговарали су данас са начелником општине Невесиње о пројекту модернизације регионалног пута Невесиње-Берковићи. Питер де Јонг и Шарлот Сверт су истим поводом одржали састанке са министром финансија и трезора БиХ и министром финансија Републике Српске.

Пројекат ће обухватити изградњу комплетног неизграђеног дијела пута у дужини 15,3 километра уз отворену могућност рехабилитације дијела пута од Невесиња до Зовог Дола, који је у доста лошем стању.

– Агенција ОРИО ће грантом учествовати са 3 милиона евра, што је од 25-30% од укупне вриједности пројекта који ће финансирати Влада РС – потврдио је Ведран Пјанић из „Путева Републике Српске“.

Потписивање овог аранжмана очекује се крајем љета до када би требало завршити административне процедуре и рјешити имовинско-правне односе, што ће такође финансирати Влада РС. Према Пјанићевим ријечима буџет за пројекат износи преко 20 милиона марака, с тим да ће изградња трајати три године.

Начелник  Миленко Авдаловић рекао је да ће Општина Невесиње пружити максималну подршку у административним процедурама имајући у виду стратегијски значај пута за становништво двају општина.

–  Започети пројекти из области енергетике ће завршетком комплетне инфраструктуре, посебно путева и језера значајно промијенити услове живота у Невесињу и отворити нове могућности за развој туризма – рекао је Авдаловић.

ОРИО програм је подршка Холандске владе земљама у развоју са циљем развоја инфраструктуре и промоције унапређења животних услова и развоја приватног сектора.

Радио Невесиње