Хрвати продају 10 острва, међу њима и три дубровачка

111

ЗАГРЕБ │ Хрватска има 1.185 острва од којих је само 66 насељених, међутим, ускоро би их можда могло бити и више. Регионални медији пишу да се десетак хрватских острва продаје.

Сви су ненасељени и на њима углавном нема некретнина или су у рушевинама. Стога многи власници тврде како су управо њихова острва идеална инвестиција за некога ко себи може приуштити да направи приватно одмаралиште или можда луксузни ризорт.

Неки од ових острва продају се већ годинама, попут Малог Космача којег је власник већ неколико пута стављао на продају. Овај пут за њега тражи 1,5 милиона евра.

А цијена осталих острва иде и ниже, три острвца код Дубровника, којег продаје један власник, продају се по цијени од 5 евра по квадратном метру. Ријеч је о острвцима Тајан, Црквина и Космеч.

Шта се још налази на тржишту, погледајте на листи:

  1. Острво Тајан (Дубровник), 750 хиљада евра. Ово ненасељено острво налази се близу Дубровника, а има површину од 150 хиљада квадратних метара. Цијена острва је 750 хиљада евра,
  2. Острво Црквина (Дубровник), 850 хиљада евра. Још једно острво у Елафитима има површину од 170 хиљада квадратних метара. Острво је ненасељено, а цијена му је 850 хиљада евра,
  3. Острво Космеч (Дубровник), 130 хиљада евра. Ово острво из групе Елафита има површину од 26 хиљада квадрата. Није насељено, а обала му је дуга пола километра. Цијена му је 130 хиљада евра.
  4. Мали Космач (Шибеник), 700 хиљада евра. Острво Мали Космач нема везе с дубровачким Елафитима, налази се између Рогознице и Винисце, а има површину од 5 хиљада квадратних метара те се налази близу шибенске обале. На њему нема некретнина, а прекривен је макијом и ниским растињем. Цијена овог острва је око 700 хиљада евра.
  5. Сридњу (Задар), 6 милиона евра. Ово острво код Задра има површину од 130 хиљада метара квадратних, а власник тражи око 6 милиона евра. На острву се налази само једна некретнина, тачније, стара рушевина површине 40 квадратних метара. У огласу стоји како острво има, осим погледа на море и поглед на планине.
  6. Средња клуд (Трогир), 1.2 милиона евра. Острво Средња клуд, који се налази у близини Трогира има површину од 18.800 метра квадратна. На острву постоје двије срушене појате, пише у огласу, а остатак острва прекривен је ниским растињем и макијом. Цијена му је 1,2 милиона евра (8,98 милиона).
  7. Острво из Корнатског архипелага (Биоград) 3,2 милиона евра. Острво је смјештено на сјеверно-западној страни увале Хијаци-Пристранишце на острву Жуту и природно штити наведену увалу. Његова површина је 200 хиљада квадратних метара и обрастао је ниским медитеранским растињем, са неколико ниских борова. Удаљено је 12 морских миља од Муртера и око 8 миља од Биограда. У приватном је власништву и изузет је из Националног парка Корнати. Продаје се за око 3,2 милиона евра.
  8. Острво у близини Хвара, 2.3 милиона евра. „Острво се налази поред острва Хвара, у склопу велике острвске групе“, стоји у огласу агенције. Ријеч је о острву који је изузет из групе Паклених отока. Обилује ниским приморским растињем, камена обала, а површина му је 209.000 квадратних метара. Продаје се за 2,3 милиона евра.
  9. Острво између Пашмана и Националног парка Корнати, 2,5 милиона евра. Још једно острво које је изузето из Националног парка, а налази се насупрот сјеверног улаза у Национални парк. Површина му је 36 хиљада метара квадратних. Обала је камена, а остатак је прекривен ниским растињем и маслинама. Цијена му је 2,52 милиона евра.
  10. Острво у централној Далмацији, 1,5 милиона евра. Острво има површину од 35 хиљада квадратних метара, а на њему се налази шума алепског бора и медитеранско растиње. Тек 10 одсто острва није прекривено шумом. Продаје се за 1,5 милиона евра.

(Телеграм)