Хрватска други пут у десет мјесеци бира нову власт, гласање и у БиХ

izbori-hrvatska

ЗАГРЕБ l У Хрватској су јутрос отворена биралишта на парламентарним изборима, на којима гласачи по други пут у 10 мјесеци бирају нови састав Сабора и одлучују ко ће добити прилику за састављање владе.

Укупно 3.799.609 бирача, од којих је 59.409 из дијаспоре, бира 151 посланика, од тога 140 у 10 изборних јединица у Хрватској, три посланика бирају хрватски држављани у дијаспори, у 49 држава широм свијета, а осам припадници националних мањина.

На изборима за хрватски Сабор регистровано је 34.800 бирача у БиХ који током викенда могу да гласају на бирачким мјестима у Сарајеву, Мостару, Бањалуци и Тузли. За 151 посланичко мјесто надмеће се 2.456 кандидата, распоређених на 174 страначке и три независне листе. Биралишта су отворена јутрсо у 7, а затварају се вечерас у 19 сати.

Прве прелиминарне резултате избора Државна изборна комисија ће саопштити у поноћ на конференцији за штампу. Текуће резултате комисија ће почети да објављује од 22 сата на својој веб страници и допуњаваће их сваких петнаестак минута.

Податке о одзиву, комисија ће објавити у два наврата, у подне и у 17 сати. Према оцјени аналитичара, главне такмаце чине – коалиција десног центра окупљена око ХДЗ Андреја Пленковића, и, насупрот њој, „Народна коалиција“, коју чине СДП Зорана Милановића, Хрватска народна странка (ХНС), Хрватска сељачка странка (ХС С) и Хрватска странка умировљеника (ХСУ).

Између та два политичка блока позиционирана је независна листа „Мост“, коју предводи Божо Петров, а који заједно са ХДЗ-ом чини актуелну техничку власт. На изборима у новембру прошле године релативни побједник била је ХДЗ-ова Домољубна коалиција, која је након мукотрпних преговора с Мостом формирала владу са нестраначким премијером Тихомиром Орешковићем.

Краткотрајну владу пратиле су сталне напетости међу партнерима, које су кулминирале пред љето ове године када је ХДЗ, да би избјегао гласање о повјерењу потпредсједнику владе и свом тадашњем шефу Томиславу Карамарку, иницирао рушење владе.

Како оцјењују аналитичари, али и агенције, већ сада је извјесно да ће исход избора бити налик оном од прије годину дана, када ни СДП, ни ХДЗ нису могли да самостално направе владу, већ су морале да траже коалиционог партнера. Или ће, што многи не искључују, Хрватска добити велику коалицију, мада је и то по размјени ватре између двије стране у кампањи, тешко замислити.

Агенције