Хрватска тражи накнаду за улагања у сектор енергетике БиХ

САРАЈЕВО │ Хрватска електропривреда покренула је питање накнаде за улагања у сектор енергетике БиХ прије почетка рата.

Министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић, сматра да је ријеч о озбиљној ситуацији и одштетном захтјеву који вриједи десетине милиона евра.

Министар индустрије Српске Петар Ђокић истиче да Хрватска потражује средства у вриједности од приближно пет теравата електричне енргије, али да је то приближна вриједност и онога што би се могло потраживати од Хрватске за хидроелектрану „Дубровник“.

– Ми процјењујемо да је то негдје више од четири теравата енергије колико ми можемо да потражујемо од Хрватске за све ове године колико су они користили ХЕ „Дубровник“. Не бих рекао да је то питање које треба да нас забрине, али дошло је вријеме да се отворено, искрено са Хрватском сједне и разговара о том питању и покуша пронаћи компромисно рјешење у ком се не би упуштали у некакве правне спорове – сматра Ђокић.

Шаровић каже да је то озбиљна ситуација у којој хрватска Електропривреда тражи доборовољно поравнање, односно исплату уложених средстава БиХ и најављује међународну арбитражу уколико БиХ овом питању не приступи на „добровољан начин поравнања“.

РТРС