Хрватској пријете санкције ЕУ

20160226170246_356352

ЗАГРЕБ I Хрватска би могла бити прва држава Европске уније под теретом корективних мјера, поручио је данас премијер Тихомир Орешковић истакавши да је ситуација веома озбиљна, те да је за одговорна бивша влада премијера Зорана Милановића.

Орешковић је на конференцији за новинаре након разговора са потпедсједником Европске комисије Валдис Домбровскисом рекао да је госту из ЕУ представио план хрватске владе чији је фокус смањење дуга, повећање инвестиција, смањење дефицит и броја незапослених.

Додао је да је ЕК јасно дала до знања да ствари на папиру нису довољне и да треба кренути у реформе.

„Ова влада неће причати, него ћемо радити“, поручио је Орешковић. „Данашњи резултати показују да ситуација није добра, раст је мањи од очекиваног. Ми вверујемо да ћемо тај раст убрзати“, казао је Орешковић.

Домбровскис је рекао да је у припреми нови извештај за Хрватску и да ЕУ очекује раст од 2,1 посто БДП-а ове и слиједеће године и лагани пад незапослености.

Прошле године ЕК је процијенила да се Хрватска суочава са економским проблемима и макроекономским неравнотежама те издала шест упутстава, за које каже да је Хрватска само дјеломично испунила.

„То се односи на упутства о фискалном оквиру, реформи пензијског система, буџетске расходе, реформу тржишта рада – на свим тим подручјима реформе нису спроведене на задовољавајућ начин, осим на солвентности предузећа“.
НН