Хуманитарном приредбом Гацко испратило дјецу са Косова

Gacko

ГАЦКО │ Гацко је ове седмице угостило четрдесетак малишана из места Шилово, општина Гњилане са Косова и Метохије. Као прави домаћини Гачани су се потрудили да им боравак у Херцеговини испуне различитим активностима.

Јуче су организовали хуманитарну акцију Гацко за Шилову како би прикупили новац и тако помогли оним најугроженијим породицама које живе у овој енклави.

“Циљ акције је да скупимо средства и покажемо колико је Гацко хумано. Помоћ ће бити упућена онима којима је најпотребнија, иако је тешко о томе говорити, јер је већина породица у стању социјалне потребе” , каже Анђелка Бољановић, члан Организационог одбора за дочек дјеце са Косова. Помоћ се уз подршку волонтера прикупљала на двије локације, Тргу Саве Владиславића и просторијама Рудника и Термоелектране Гацко.

Они који нијесу током дана стигли да се прикључе акцији имали су прилику то учинити синоћ у Културно-спортском центру гдје су се Гачани од својих гостију опростили хуманитарном приредбом. Публици су се песмом и игром представили домаћини али и гости из Шилова. Након звука хармонике , фруле и гусала Горан Михаиловић, вођа пута се захвалио свима који су дјеци из Шилова омогућили пријатан боравак у Гацку

Општина Гацко је наставницима поклонила књиге “Историја Срба”, СПКД Просвјета Гацко два комплета – Зборник радова са Ћоровићевих сусрета историчара и комплет Часописа за књижевност, културу и умјетност „Нова Зора“. Синдикат Рудника и Термоелектране Гацко је обезбиједио школске торбе и прибор за 28 првачића а Општина Гацко за сву дјецу.

Ни гости нијесу дошли празних руку. Основној школи “Свети Сава” и Општини Гацко уручили су поклоне, слике са мотивима краја одакле долазе.

Гачани су се потрудили да боравак малишана у Херцеговини буде пријатан. Посјетили су Андрићград и Требиње, обишли национални парк Сутјеска, били на Волујаку. Што је најважније , како каже Анђелка Бољановић можда и по први пут осјетили слободу кретања и дружења.

“Осјећа се у њиховом понашању да су напокон дочекали слободу. Дјеца из Гацка су их фино примила а њихове породице учиниле напор да се осјећају као своји са својима.“

Ово је други пут Гацко отвара врата својих домова дјеци са Косова и Метохије. Замјеник начелника Општине Гацко Радојица Антуновић каже да није било тешко организовати ову посјету, јер су то жељели.

“Захваљујем се дјеци и њиховим родитељима али и свима који су помогли да ова дјеца седам дана живе онако како не могу у својим домовима” , каже Антуновић .

Након једноседмичног боравка код породица својих вршњака из ОШ” Свети Сава” Гацко дјеца из Шилова су јутрос напустила ову херцеговачку општину. Да боравак малишана прође у најбољем реду побринуле су се породице код којих су боравили али и организатори: општина Гацко, Туристичка организација, Синдикална организација Рудника и термоелектране, Планинарско друштво „Волујак“, Основна школа „Свети Сава“, Културно – спортски центар, Дом здравља, културно-умјетничка друштва али и многобројни Гачани.
Извор/Фото: Херцег ТВ