Хусеин Хоџић: Требиње ме испунило

56c06102-3a3c-4706-bc04-59470a0a0a64-efendija-718x446

ТИВАТ | Одлука о премијештању из Требиња, којем је дао скоро двије деценије живота тешко је пала Хусеину еф. Хоџићу, али додаје да је поносан на своја дјела, за чијег је рада и боравка у источној Херцеговини саграђено десет џамија у Требињи и двије у Билећи.

Надлежност ће, након што је именован на нову функцију, имати у четири општине, те ће обављати функцију савјетника реиса Црне Горе за међуконфесионална и међунационална питања, а биће и имам у Тивту.

– Ово је изгон из Требиња од неколико локалних џематлија. Нема их колико једна рука има прстију. Они су покушали да ми импутирају неколико гријехова. Мене је Требиње испунило. Kада сам се тамо вратио, све сам затекао разрушено. Ништа имао нисам, вјерујте. Али, никад се нисам покајао што сам дошао у Требиње и радио и дан и ноћ – казао је Хоџић, који је био симбол повратка у Требиње.

Иначе, за 42 године имамске службе шест година радио је у Хрватској као имам у Гашинцима, највећем избјегличком кампу, гдје су током рата масовно долазиле избјеглице из БиХ, а касније је отишао у Њемачку.

Додаје да му је почетак у Тивту тежак, као и онај када се вратио у Требиње, гдје непосредно послије рата није било ниједне џамије.

Видим да је и овај почетак тежак. Два имама овдје три до четири мјесеца нису примила плату. Жао ми је Требиња, али шта ћу – каже еф. Хоџић.

Р.Т./Аваз