И њемачки Интерпол тражи Драгана Вучетића

vucetic

Припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а Републике Српске у сарадњи с њемачким Интерполом и даље воде истрагу против бившег вршиоца дужности директора јавног предузећа “Никола Тесла” Драгана Вучетића који покушава да заметне трагове својих махинација.

Током истраге, сазнаје Прес, утврђено је да је Вучетић у марту прошле године, када је смијењен с мјеста директора, практично угасио предузеће “Никола Тесла ГМБХ” које је регистровао у Келну и које му је служило за извлачење новца из Републике Српске.

Подсјећамо, кривична пријава против Вучетића због сумње да је злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару којом је предузећу “Никола Тесла” узроковао штету од 1.104.878 КМ поднесена је почетком јуна ове године. Ипак, МУП Српске и даље води истрагу о Вучетићевим махинацијама, што је за Прес потврдио и портпарол МУП-а Републике Српске, Милан Саламадија. Он је потврдио и да су у оквиру истраге у предмету “Никола Тесла” недавно добијени подаци од њемачког Интерпола.

– МУП Републике Српске је, између осталог, добио податке о мјесту пребивалишта Драгана Вучетића, као и о сједишту предузећа “Никола Тесла ГМБХ”. У интересу истраге не можемо да говоримо о детаљима – каже Саламадија.

Према тврдњама извора Преса упућеног у истрагу, Драган Вучетић је предузеће “Никола Тесла ГМБХ” регистровао у суду у Келну, а као сједиште предузећа наведена је адреса у градићу Бедбург који броји око 25.000 становника.

– Мјесто његовог пребивалишта је у Бернхајму, а закупнина за простор у Бедбургу у којем је било пријављено Вучетићево предузеће отказана је прије 18 мјесеци, што значи да је Вучетић одавно почео да замеће трагове. Полиција Српске сарађује с Интерполом, а истрага ће се морати водити путем међународне правне помоћи, што је због своје процедуралне природе прилично споро – каже саговорник Преса.

Он подсјећа да се Драган Вучетић одрекао држављанства БиХ још 2010. године, дакле прије него што је дошао у БиХ и прије него што је именован за директора јавног предузећа “Никола Тесла”, за које је Република Српска гарантовала кредит од 12 милиона КМ. Почетком јуна ове године, када је против Вучетића поднесена кривична пријава Специјалном тужилаштву Републике Српске, из МУП-а Републике Српске прецизирано је да Вучетића сумњиче да је злоупотребу службеног положаја и пословну превару извршио у периоду од 9. октобра 2012. до 24. марта 2014. године и омогућио стицање противправне имовинске користи фирми “Никола Тесла ГМБХ” из Келна од 500.175 КМ.

Одговорно лице у два предузећа

Из МУП-а Српске тада је појашњено да је Вучетић противправну имовинску корист стекао тако што је по пројекту “Електромобил” извршио испоруку робе и услуга предузећу “Никола Тесла ГМБХ” Келн, а истовремено предузеће “Никола Тесла” Бањалука оптеретио издајући мјенице у њено име и на њен терет као гаранцију да ће предузеће из Келна, тј. из Бедбурга испунити преузете обавезе.

– Драган Вучетић био је одговорно лице у оба предузећа, а противно статуту и одлуци Владе Републике Српске као већинског власника “Николе Тесле” д.о.о. Бањалука, основао је истоимено предузеће у Њемачкој – објашњено је тада из МУП-а Републике Српске.

Влада је 25. марта прошле године смијенила Вучетића с директорске позиције у предузећу “Никола Тесла”, али никада нису објављени званични разлози за његову смјену. Из Министарства цивилних послова БиХ почетком априла ове године потврђено је медијима да се Драган Вучетић одрекао држављанства БиХ још 2010. године.
Прес