И Турска би могла да распише референдум

765-574-2feebcb3819255a0fbe4827c5f27952b

АНКАРА │ Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је, љут због односа уније према Анкари, изјавио да би и Турска могла да уради исто што и Велика Британија – распише референдум са питањем да ли та земља треба да буде чланица ЕУ.

„И ми можемо да питамо грађане да ли треба да наставимо преговоре са Европском унијом или да их окончамо. Ако народ каже ‘наставите’ онда би смо наставили“, рекао је Ердоган, пренијела је АФП.

Турски предсједник је раније оптужио Европску унију да не желе да његова земља постане чланица зато што је Турска „држава са већински муслиманским становништвом“.

Ердоган је рекао да је Турској обећано чланство 1963. године, када су Анкара и Брисел први пут потписали уговор о придруживању. Али, како је рекао, 53 године касније – ништа се није десило.

„Зашто одугоговлачите“, сапитао је Ердоган на окупљању поводом Рамазанског поста. Званична Анкара је бурно реаговала на коментар британског премијера, за вријеме предреферендумске кампање у којој је Камерон изјавио да Турска неће постатти члан Евцропске уније до 3000 године“.

Агенције