ИД извршио хемијски напад у Алепу

087518

ДАМАСК │ Борци терористичке организације ИД извршили су хемијски напад на насеља Хирбел и Хуш на сјеверу провинције Алеп, отровано је осморо људи, саопштио је извор из редова курдских устаника.

Напад се догодио у петак ујутру, док је на снази прекид борбених дејстава у Сирији. “ИД је напао насеља Хуш и Хирбел пројектилима с хемијским супстанцама. Међу отрованима је петоро цивила и троје бораца организације Џејш ел Сивар“, рекао је саговорник РИА Новости.

Извор је рекао да су љекари у болници у Африну рекли да су довезени пацијенти изгубили свијест два сата послије напада.  Америка први пут предала Русији податке о локацији “умјерених побуњеника“ у Сирији “На тијелу пацијената појавили су се трагови отровних хемијских супстанци и они су и даље без свијести“, навео је он.

Амерички државни секретар Џон Кери и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров договорили су се у сриједу током телефонског разговора да се за још 48 сати продужи примирје које је ступило на снагу 12. септембра. Русија и САД ће координисати нападе на циљеве Нусра фронта,ИД-а и других терориста у договореним областима, гдје ће дејства сиријске авијације бити обустављена. За координацију је задужен Заједнички извршни центар.

Спутњик