Индија водећи свјетски увозник оружја

oruzje

СТОКХОЛМ l Индија је задржала позицију водећег свјетског увозника оружја, док су Сједињене Државе и Русија снабдјеле више од половине свјетског тржишта наоружањем, саопштио је у понедјељак истраживачки институт са сједиштем у Шведској у новој студији о трговини оружјем.

Индијски увоз оружја између 2011. и 2015. године износи 14 посто свјетске трговине, скоро двоструко више од другопласиране Саудијске Арабије, саопштио је Међународни институт за истраживање мира из Стокхолма (СИПРИ).

Кина, Уједињени Арапски Емирати и Аустралија налазе се међу пет највећих увозника.

У својој студији свјетске трговине оружјем, СИПРИ процјењује да је обим трговине оружјем повећан широм свијета од 2011. до 2015. године, за 14 посто више у поређењу са периодом између 2006. и 2010. године.

Институт користи петогодишњи циклус како би изједначио флуктуације изазване великим понудама током сваке конкретне године.

База података о трговини оружјем не укључује мање наоружање и заснована је на јавним изворима у обиму од националних и регионалних новина до специјализираних међународних журнала, као и на извјештаје влада и индустрија.

Укупно 58 земаља извози оружје, предвођене САД-ом и Русијом, које заједнички снабдијевају више од половине свјетског тржишта оружјем између 2011 и 2015.
Фена