ИНВЕСТИРАЈ У ТРЕБИЊЕ (3): Туристички потенцијали и нове идеје

На панелу посвећеном туризму учесницима Инвестиционе конференције представљени су туристички потенцијали Требиња, те презентоване идеје ревитализације Старог града, формирања истраживачке станице за младе таленте у објекту старе школе у Згоњеву, те развоја туристичке дестинације Убла.

Са географском позицијом у залеђу јужног Јадрана, 25 километара од обале, у  троуглу градова са УНЕСКО-вом баштином, али и властитим природним љепотама, медитеранском климом и богатим културноисторијским насљеђем – Требиње има изузетне потенцијале за развој туризма“, рекао је директор Туристичке организације града Требиња Марко Радић.

Он је додао да Требиње постаје препознатљиво и по гастро понуди са аутентичним окусима и мирисима Херцеговине, које нуде „јединствено живописна“ требињска зелена пијаца, угоститељски објекти а у посљедње вријеме и сеоска газдинства, те да посебну експанзију на овом пољу доживљавају вински подруми, којих је данас 16 регистрованих.

Подсјећајући да је Требиње град са највише националних споменика у БиХ, чак 88 на листи, Радић истиче да посјетиоци имају шта да виде и када је у питању културна баштина и вјерски туризам, а град све више окупља и поклонике природе, спортског и авантуристичког туризма, који данас у Требињу имају прилику да уживају у разним адреналинским „диспилинама“ – од лова и риболова, до бициклизма, планинарења и параглајдинга.

Радић је рекао да је туризам у Требињу привредна грана са константном стопом раста – те да град у просјеку сваке године биљежи повећање обима туристичког промета за 15%.

ОБНОВА КАСТЕЛА, ИСТРАЖИВАЧКА СТАНИЦА У ЗГОЊЕВУ И СКИЈАЊЕ НА УБЛИМА

Презентујући основни идејни концепт ревитализација Старог града, архитекта Нинослав Илић рекао је да посебан акценат при будућим архитектонском осмишљавању ове урбане цјелине мора бити на неискоришћеном потенцијалу кастела као „града на води“ и  споја „Медитарана и континента“.

Илић је учесницима скупа представио и своја идејна рјешења оживљавања дијелова Старог града који се ослањају на ријеку, те атрактивне илустрације обнове воденог канала – хендека око зидина кастела.

Посебан акценат мора бити на активирању хендека, што је раритет и атракција – чиме би Требиње постало једини град у ширем окружењу у чији се центар може ући – и воденим путем“, каже Илић.

Важан сегмент будуће ревиталитализације, додаје он, била би и рјешења која би оживјела мрежу уских улица и пијацета кастела, уз наглашавање њиховог медитеранског духа, кроз специфичан мобилијар и растиње овог поднебља.

Предсједник Скупштине града Требиња др Драгослав Бањак представио је пројекат формирања истраживачке станице за младе таленте у Требињу у објекту старе школе у Згоњеву, за чије су реконструкцију већ обезбијеђено милион КМ из Фондације неимара школе „Задужбине Риста и Трифуна браће Петровић из Згоњева“.

Истраживачка станица у Згоњеву била би формирана по узору на сличну установу из Петнице код Ваљева.

Општи циљеви њеног рада предвиђено је да буду – подршка школама и унапређење квалитета садржаја и метода наставног рада, а нарочито, непосредно образовање младих који показују сколности и способности да се баве научним и истраживачким радом“, рекао је Бањак.

Како Требиње не би могло да рачуна на туризам само у љетном периоду – постављени су идејни темељи развоја зимских капацитета на излетишту Убла.

Презентујући идејни пројекат „Туристичка дестинација Убла“, директор Туристичке организације града Требиња Марко Радић рекао је да се перспективе туристичког развоја ове „ваздушне бање“ ослањају на географском положај у непосредном залеђу свјетски познатих приморских дестинација, природним и инфраструктурним условима, те традицији – да су Убла раније била омиљена дестинација за љубитеље природе и скијања, нарочито из Дубровника.

Планиране су активности уређења и адаптације ски-стазе и постављање ски-лифта, са системом за вјештачко осњежавање,  језером за акумулацију воде и топовима за пласирање снијега, изградња дјечијег Ски-вртића, те реновирање планинарског дома и санација приступних путева“ , појаснио је Радић.

ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКА ДОДИКА

Инвестициону конференцију у Требињу данас послијеподне посјетио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, с циљем,  како је поручио  – да пружи подршку скупу „који промовише Требиње и могућности инвестирања“.

„Требиње за Републику Српску има стратешки значај и Република Српска ће подржати напоре ове локалне заједнице на стварању услова за инвестиције и развој, увјерени да Требиње у овом смислу има значајне ресурсе“, рекао је Додик, обраћајући се гостима и учесницима трећег панела посвећеног туризму.

Предсједник Додик је истакао да Српска настоји да креира стимулативан амбијент за развој реалног сектора, прије свега најнижом  стопом пореза на добит и политиком „јефтине енергије“- због чега је цијена струје у РС данас најјефтинија у окружењу.

Р.С.